SVET SE PITA KAKO JE PUTIN USPEO OVO! Rusija ima manje obolelih od KORONE nego Luksemburg... DA LI JE U PITANJU PREVARA?
Foto: AP

KREMLJ NEGIRA MANIPULACIJU U ZVANIČNIM PODACIMA

SVET SE PITA KAKO JE PUTIN USPEO OVO! Rusija ima manje obolelih od KORONE nego Luksemburg... DA LI JE U PITANJU PREVARA?

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ove sedmice da je njegova zemlja uspela da zaustavi masovno širenje koronavirusa - i da je situacija "pod kontrolom", zahvaljujući ranim i agresivnim merama.

Da li Rusija ima koronavirus pod kontrolom?

Prema informacijama koje su objavili ruski zvaničnici, čini se da je Putinova strategija funkcioniše. Broj potvrđenih slučajeva obolelih od koronavirusa je iznenađujuće mali, ako se uzme u obzir da Rusija deli dugu granicu sa Kinom i da je prvog obolelog imala još u januaru.

Rusija - zemlja od 146 miliona stanovnika - ima manje potvrđenih slučajeva od Luksemburga. U Rusiji je do sada potvrđeno 306 obolelih za razliku Luksemburga gde ima 670 zaraženih na ukupno 628.000 stanovnika.

Ruske mere ranog reagovanja - poput zatvaranja granice u dužini od 2.600 kilometara sa Kinom već 30. januara i uspostavljanje karantenskih zona - možda su doprinele smanjenu širenja koronavirusa.

"Generalni direktor SZO rekao je - Testirajte, testirajte, testirajte", izjavila je u četvrtak dr Melita Vujnović, predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Rusiji i dodala:

"I Rusija je to bukvalno počela da radi još krajem januara."

Vujnović je rekla da je Rusija pored testiranja preduzela i širi set mera.

"Testiranje i identifikacija slučajeva, pronalaženje kontakata, izolacija, sve su to mere koje SZO predlaže i preporučuje. I one su sve vreme bile na snazi. A socijalna distanca je druga komponenta koja je takođe počela relativno rano", rekla je ona.

Prema podacima ruskih zvaničnika saopštili su u subotu da je do sada u Rusiji urađeno više od 156.000 testova na koronavirus.

Anastasija Vasiljeva, lider Saveza lekara, rekla je ranije da vlasti u Rusiji prikrivaju stvarne brojke obolelih od koronavirusa, tvrdeći da se mnogi slučajevi predstavljaju kao pneumonija ili akutna respiratorna infekcija.

"Vidite da su rekli da je prvi pacijent sa koronavirusom umro i da je uzrok smrti tromboza. To je očigledno, niko ne umire od samog koronavirusa, oni umiru od komplikacija, tako da je to vrlo lako manipulisati", rekla je ona.

Ruski zvaničnici su demantovali njene navode.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track