SAD UVODE MERE NEVIĐENE OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Totalna tromesečna blokada, a evo šta još čeka Amere (VIDEO)
Foto: EPA

efikasno

SAD UVODE MERE NEVIĐENE OD DRUGOG SVETSKOG RATA: Totalna tromesečna blokada, a evo šta još čeka Amere (VIDEO)

Planeta -

SAD uvode blokadu koja će pogoditi velike segmente američke javnosti kako bi pokušale da suzbiju širenje koronavirusa i ona će trajati od 10 do 12 nedelja, ili do početka juna.

Amerikanci se prilagođavaju najvećoj promeni u svakodnevnom životu od Drugog svetskog rata sa zatvorenim školama, otkazivanjem sportskih događaja i ekonomskim preokretom, jer gubici radnih mesta rastu sa zatvaranjem preduzeća u mnogim industrijama.

Bolnice pokušavaju da nabave zaštitnu opremu za zdravstvene radnike i respiratore jer se spremaju za talas pacijenata kojima će trebati pomoć za disanje. Broj zaraženih u Sjedinjenim Državama popeo se na preko 25.000 u nedelju ujutro, a najmanje 325 ljudi je umrlo, pri čemu je otprilike polovina slučajeva u državi Njujork, prenosi agencija Reuters.

Virus je ubio preko 13.000 širom sveta, a više od 300.000 je zaraženo.

Zakonodavci u Vašingtonu se približavaju sporazumu koji bi mogao da ubaci rekordnih 1.000 milijardi dolara u privredu da ograniči ekonomsku štetu od koronavirusa.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Američki ministar finansija Steven Mnučin rekao je za Foks Njuz da se nada da će Kongres o tom zakonu glasati u ponedeljak. Predložene isplate prosečnoj četvoročlanoj porodici bile bi 3000 dolara i za sada bi bile samo jednokratne, rekao je on.

Skoro svaki četvrti Amerikanac, ili 80 miliona, dobili su naređenja da zatvore prodavnice i ostanu kući jer su Njujork, Kalifornija, Ilinois, Oregon, Konektikat i Nju Džersi pokrenuli karantin.

"Ako ljudima ne kažemo da ostanu kod kuće i prestanu da se međusobno druže onako kako znaju, vidjećemo sve više i više, hiljade više, desetine hiljada više smrti nego što bismo to inače učinili", rekao je guverner države Ilinois Dž.B. Pricker za CNN u nedelju.

Kurir.rs/Daily Mail Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track