KINA POČELA TESTIRANJE VAKCINE PROTIV KORONE: Prate stanje 108 volontera, a sve predvodi žena koju zovu TERMINATOR EBOLE
Foto: EPA/XINHUA/JU PENG

velika bitka za lek protiv koronavirusa

KINA POČELA TESTIRANJE VAKCINE PROTIV KORONE: Prate stanje 108 volontera, a sve predvodi žena koju zovu TERMINATOR EBOLE

Planeta -

Prvo kliničko testiranje nove vakcine protiv koronavirusa počelo je u Kini pošto su volonteri, koji su se prijavili za specijalan projekat, o svoji iskustvima počeli da izveštavaju na društvenim mrežama.

Jedna žena postavila je dve slike kako prima vakcinu tokom prve faze ispitivanja.

Kako se navodi, kliničko ispitivanje prijavljeno je 17. marta, a sprovodi se pod nadzorom nekoliko insitucija - Instituta za biotehnologiju, Akademije za vojnomedicinske nauke itd.

Testiranje se izvodi nad odraslim zdravim osobama starosti od 18 do 60 godina u dve medicinske ustanove u Vuhanu, odakle je i potekla epidemija koronavirusa.

Studija će biti kompletirana 31. decembra.

Svih 108 ispitanika su iz Vuhana, a 6 meseci posle primanja vakcine moraće da obave veliki broj kontrolnih pregleda kako bi se videlo da li su razvili antitela.

Kineski naučnici su nedavno saopštili da istovremeno sprovode testiranja 9 vakcina, a većina će početi da se ispituje na ljudima u aprilu.

"Generalno, Kina je među predvodnicima u svetu kada je reč o razvoju vakcine protiv koronavirusa", rekao je Vang Džungsi, stručnjak za razvoj i proizvodnju vakcina i lekova.

Jedan od najvećih stručnajka koji će raditi na vakcini je i Čen Vei (54) koja je 2003. godine kada se raširio SARS izmislila poseban medicinski sprej koji je sprečio da se 14.000 medicinskih radnika zarazi tokom lečenja pacijenata.

U Kini je poznata i kao "terminator ebole" jer je predvodila tim koji je razvio vakcinu protiv ove opake bolesti.

"Epidemija je kao da ste u vojsci. Epicentar zaraze je nalik ratištu", rekla je.

Čen od 26. januara, kada je stigla u Vuhan, radi na vakcini protiv koronavirusa.

Kurir.rs/China daily

Foto: EPA/XINHUA/JU PENG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track