JEZIVI SNIMCI IZ BOLNICE, MASOVNE SAHRANE, ČITULJE NA 10 STRANA: Potresne slike iz Italije od početka epidemije korone
Foto: Profimedia

dramatično

JEZIVI SNIMCI IZ BOLNICE, MASOVNE SAHRANE, ČITULJE NA 10 STRANA: Potresne slike iz Italije od početka epidemije korone

Planeta -

Broj preminulih od korona virusa u Italiji do juče je premašio 5.400, a broj zaraženih 59.000. U narednim danima ovi brojevi verovatno će rasti, upozoravaju stručnjaci. Crne rekorde Italija već drži, pretekavši čak i Kinu gde je pandemija i počela, a najteža situacija je na severu zemlje.

Najpotresniji prizori prethodnih dana stizali su iz grada Bergamo u pokrajini Lombardija, gde je i zabeležen najveći broj žrtava. U tom gradu krematorijumi više nemaju mesta da prihvate tela novih žrtava zbog čega se ona odnose u susedne gradove. U Bergamo će potom porodicama biti varćene urne sa peplom.

Veruje se da je razlog visoke stope smrtnosti u Italiji strarost populacije. Italija ima najstariju populaciju u Evropi sa 23 odsto stanovnika starijih od 65 godina.

Ovo su najpotresniji prizori iz Italije:

PONESTAJE MESTA U MRTVAČNICAMA

Nakon što je vrhunac epidemije korona virusa u Kini prošao, Italija je postala javeće aktivno žarište na svetu.

Italija je juče zabeležila čak 793 preminulih od korona virusa, najviše što je bilo koja druga zemlja zabeležila u jednom danu. Bolnički kapaciteti su odavno popunjeni, a sada mesta ponestaje i u mrtvačnicama.

Na šokantnim snimcima koji stižu iz te zemlje vidi se krematorijum preplavljem sanducima u kome nema mesta za nove preminule.

VOJSKA IZNOSI TELA UMRLIH

Italijanske vlasti pe neki dan su naložile vojsci da iznesu tela preminulih iz Bergama, jer pogrebne službe ne uspevaju samostalno da obave taj posao

Na amaterskom videu koji je postavljen na mreže, prikazano je kako se dugačka kolona vojnih kamiona kreće tokom noći pustim ulicama i preuzima pogrebne sanduke sa gradskog groblja.

Predstavnik italijanske vojske potvrdio je da je 50 vojnika sa 15 kamiona poslato sa naređenjem da transportuju tela preminulih od novog korona virusa u susednu provinciju.

Gradske vlasti Bergama ranije su zatražile pomoć za kremaciju jer je lokalni krematorijum preopterećen neprekidnim 24-časovnim radom.

ČITULJE NA 10 STRANA

Jedan snimak iz Bergama pokazuje koliko teška situacija vlada u toj državi.

Lokalni novinar David Kareta objavio je vide-snimak lokalnog lista ''Eko di Bergamo" , u kojem su čitulje od uobičajene jedne strane porasle na čak 10.

foto: Profimedia

JEZIVI SNIMCI IZ BOLNICE

Novinar britanskog Skaj njuza ušao je u epicentar zaraze, u bolnicu u Bergamu i tamo zabeležio zastrašujuće scene.

Na snimku se vide hodnici ispunjene bolničkim krevetima s pacijentima koji se bore za vazduh i medicinsko osoblje s maskama, rukavicama i u zaštitnim odijelima u neprestanoj žurbi.

Na snimku se vidi da je sve prepuno obolelih od korona virusa, uključujući čekaonice.

MASOVNE SAHRANE

Najveća koncentracija slučajeva je na severu zemlje, gde se tela preminulih gomilaju jer su sahrane privremeno zabranjene.

Antonio Rikjard,i predsednik najveće pogrebne službe u oblasti, rekao za Gardijan da je sproveo skoro 600 sahrana ili kremacija od 1 marta.

"U normalnim okolnostima, na mesečnom nivou taj broj bi bio oko 120. Za svega dve nedelje umrla je čitava generacija. Nikada nismo videli ništa slično ovom" rekao je Rikjardi.

I novinari agencije Rojters koji su bili u Bergamu imali su prilike da se uvere u to koliko je teška situacija u tom gradu. Tempo sahranjivanja je dve sahrane na sat vremena, a mrtvačnice bolnica u gradu su pune.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track