Najnovije vesti

LEKARI TROŠE 8.600 LITARA KISEONIKA NA SAT: U Bergamu još ne mogu da obuzdaju krizu, u Milanu čine sve da zaustave VIRUS
Foto: Profimedia

DRAMATIČNO U ITALIJI

LEKARI TROŠE 8.600 LITARA KISEONIKA NA SAT: U Bergamu još ne mogu da obuzdaju krizu, u Milanu čine sve da zaustave VIRUS

Planeta

Prošle nedelje svet su obišle slike iz Bergama, koje će ostati urezane u kolektivnom pamćenju: dug konvoj vojnih kamiona koji su u noći na četvrtak transportovali 65 mrtvačkih sanduka s telima umrlih od Covid-19 u druge provincije, zato što na groblju u gradu više nema mesta, dok su kapaciteti krematorijuma preopterećeni. Ubrzo potom usledili su dramatični ekskluzivni snimci jedne britanske televizije sa Odeljenja intenzivne nege Bolnice "Papa Jovan XXIII", na kojima su prikazane desetine pacijenata s plastičnim kapama preko glave koje treba da ih zaštite od gušenja.

Bolnica "Papa Jovan XXIII" treća je po veličini bolnica u Lombardiji i u poslednje tri nedelje postala je neka vrsta nacionalnog rova u ratu protiv korona virusa.

"Nikad to neću moći da zaboravim: pacijenti pristižu sa svih strana, s teškim plućnim i disajnim problemima, krkljaju i guše se, mnoge pregledaju u hodnicima i velikim salama", izjavio je glavni lekar za plućne bolesti bolnice Fabijano di Marko u petak za Korijere dela sera. U međuvremenu, na lečenju u bolnici u Bergamu nalazi se 500 obolelih od Covid-19.

"Na intenzivnoj nezi trošimo 8.600 litara kiseonika na sat", kaže ovaj lekar.

Lekari, bolničari, pogrebnici, sveštenici

Za mnoge pacijente pomoć stigne prekasno – uprkos tome što su priključeni na aparate za disanje.

U Bergamu je u poslednjih pet dana umrlo 300 ljudi. Broj smrtnih slučajeva po stanovniku porastao je deset puta u odnosu na prethodnu godinu. Natprosečno veliki broj obolelih postoji upravo među medicinskih osobljem, koje, bar na početku epidemije, nije bilo dovoljno dobro zaštićeno od zaraze: u Bergamu su se zarazili 77 lekara opšte prakse i desetine bolničkih lekara i negovatelja, a bilo je i smrtnih slučajeva. Virus besni i među sveštenicima i pogrebnicima, jer i oni svakodnevno dolaze u dodir s pokojnicima i njihovim bližnjima.

U bolnicu Papa Jovan XXIII odavno više ne mogu da prime sve pacijente kojima bi to bilo neophodno: gotovo neprekidno ispred bolnice poleću helikopteri, koji transportuju pacijente u druge bolnice, često i u drugim regionima, koji još nisu toliko žestoko pogođeni. Često oboleli umiru kod kuće.

"Otac mi je juče umro kao pas", napisala je jedna devojka na društvenim mrežama. Njen otac nije dobio mesto u bolnici.

Prerano za proglašenje prestanka uzbune

Za vikend se situacija u Bergamu i u Breši, koja je takođe žestoko pogođena, bilo nagoveštaja blagog popuštanja krize. Kad je vlada Đuzepea Kontea osmog marta proglasila Lombardiju "crvenom zonom“, broj zaraženih u Bergamu rastao je za 25-30 odsto dnevno, juče, u subotu,porastao je za deset odsto. Slično je u Breši, gde je rast pao sa prosečnih 27, na 13 odsto.

Suprotan trend beleži se u Milanu, gde ima više od 600 novih slučajeva dnevno, pri čemu se testiraju samo osobe sa izraženim simptomima.

"U Milanu je rast broj obolelih u međuvremenu znatno veći nego u Bergamu i Breši i veoma smo zabrinuti", izjavio je za vikend ministar za zdravlje i socijalna pitanja regiona Lombardija Đulio Galera i najavio predstojeću "bitku za Milano".

Kapaciteti bolnica na granici

U Milanu je udeo zaraženih u ukupnom stanovništvu, doduše, još uvek znatno niži nego u Bergamu i Breši, ali kapaciteti bolnice metropoli od 1,4 miliona stanovnika već su na granici, jer su primili mnoge pacijente iz preostalih krajeva Lombardije. Kako bi se pripremili za dalji rast obolelih, vlasti su u roku od dve sedmice povećale broj kreveta na Intenzivnoj nezi sa 750 na 1.250, a na sajamskom prostoru u Milanu biće napravljena poljska bolnica sa 300 kreveta.

Vlasti i stručnjake brine visoka stopa smrtnosti zaraženih korona virusom u Lombardiji (oko deset odsto, što je mnogo više nego u Vuhanu, gde je iznosila 1,5-2 odsto). Pretpostavlja se da je razlika umnogome zasnovana na metodici testiranja, ali virolozi i imunolozi analiziraju druge uzroke.

"Moramo što pre da otkrijemo razlog. Ono što se desilo u Bergamu jeste katastrofa, ali ako se anomalija visoke stope smrtnosti proširi i u Milanu, suočićemo se s masovnim umiranjem", kaže virolog Ilarija Kapua sa Univerziteta Floride.

Kurir.rs/Blic

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...