KRIMINALCI KORISTE KORONU DA PLJAČKAJU AMERIČKE PENZIONERE: Za prevaru koriste i ime Donalda Trampa! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/STEPHEN BRASHEAR

sramota

KRIMINALCI KORISTE KORONU DA PLJAČKAJU AMERIČKE PENZIONERE: Za prevaru koriste i ime Donalda Trampa! (VIDEO)

Planeta -

U SAD su se pojavili prevaranti koji nude starijim građanima sa zdravstvenim osiguranjem lažne testove na korona virus, kako bi se domogli njihovih ličnih podataka koje koriste za naplatu kod državnih organa, upozorila je danas Federalna agencija za bezbednost.

Kancelarija generalnog inspektora za zdravstvo i usluge saopštila je da se marketinške prevare ubrzano pojavljuju nudeći testove za Kovid-19 i "Senior pakete za negu starijih osoba" uz sredstva za dezinfekciju ruku ili čak vakcinu, koja ne postoji.

Neki trgovci lažno tvrde da je predsednik SAD Donald Tramp naredio da se seniori testiraju, javlja AP.

Sve je to trik za dobijanje ličnih podataka koji se mogu koristiti za naplatu iz saveznih i državnih zdravstvenih programa, rekao je Kristian Šrank, pomočhnik generalnog inspektora.

"To je prevara da bi se domogli vašeg broja socijalnog ili zdravstvenog osiguranja pod izgovorom da vam šalju test ili sanitarni komplet", rekao je Šrank.

Često se kontakt prekida čim se prevaranti domognu broja. Na meti su i korisnici zdravstvenih usluga sa niskim primanjima.

Do "prodaje" dolazi putem telemarketing poziva, robotskih poziva, postova na društvenim medijima, mejlova i poseta od vrata do vrata, objasnio je Šrank.

Pošto legitimna preduzeća zatvaraju vrata i šalju radnike kući da se pridržavaju propisanih mera o udaljenosti, prevaranti regrutuju ljude preko kol centara, dodao je on.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track