HTELI DA IZLEČE KORONU PA SE UBILI: Bračni par u SAD popio sredstvo za čišćenje akvarijuma, verovao da ima lek za virus
Foto: EPA / Chema Moya

tuga

HTELI DA IZLEČE KORONU PA SE UBILI: Bračni par u SAD popio sredstvo za čišćenje akvarijuma, verovao da ima lek za virus

Planeta -

Muškarac u Americi je umro, a žena je u kritičnom stanju nakon uzimanja hemikalije koja sadrži hlorokvin, supstancu koju je američki predsednik Donald Tramp promovisao kao metodu lečenja koronavirusa uprkos upozorenjima zdravstvenih zvaničnika da nije dokazano da leči virus.

Udruženje za zaštitu zdravlja u Arizoni izvestilo je da je par u 60-im progutao hlorokin-fosfat, sredstvo koje se koristi za čišćenje akvarijuma. Nakon 30 minuta primljeni su u bolnicu, prenose Nezavisne.

Daniel Bruks, direktor Centra za informisanje o drogama, rekao je: „S obzirom na nesigurnost oko Covid-19, razumemo da ljudi pokušavaju da pronađu nove načine za sprečavanje ili lečenje ovog virusa, ali samolečenje nije način da to uradimo ... Poslednje što sada želimo da zatrpamo svoje bolnice pacijentima koji misle da su nađli rešenje za koronu. "

Zvanično odobreni hlorokvin i hidroksihlorokvin mogu se prepisati kao antimalarijski lekovi pod različitim imenima, a neki istraživači testiraju njegovu efikasnost u lečenju koronavirusa. Trenutno nije dokazano da nijedan lek leči virus, a vakcina bi mogla da čeka mesecima.

Ali američki predsednik je više puta sugerisao da je ovaj lek „ključ“ protiv koronavirusa, dok su članovi njegove administracije na to pristali. Poverenik američke Agencije za hranu i lekove (FDA) Stiver Han rekao je da će se hlorokin fosfat koristiti u kliničkim ispitivanjima za testiranje njegove efikasnosti. Ali je takođe dodao da bi sve drugo bilo da se pruži lažna nada Amerikancima.

"Prikupljaćemo ove informacije i donositi ćemo apsolutno ispravne odluke na osnovu ovih podataka o bezbednosti i efikasnosti lečenja. Možda imamo pravi lek, ali možda trenutno nije u pravom obliku doziranja i mogao bi nam doneti više štete nego koristi.

Upitan prošle sedmice da li ovaj lek izgleda obećavajuće, dr Antoni Fauči usprotivio se Trampu i rekao da je "odgovor ne", jer "dokazi o kojima govorite su ... anegdotski dokazi". Njujork će početi testirati ove nedelje koristeći 70.000 doza hidroksihlorokvina i 750.000 doza hlorokinina.

Tramp je ove subote napisao na društvenim medijima da kombinacija hidroksihlorokvina i azitromicina, za koju je Plumina rekao da može biti prekretnica u istoriji medicine, sugerišući da mogu da leče koronu.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track