RUSKI VIRUSOLOG UPOZORAVA: Postoje tri moguća scenarija u borbi sa KORONOM! Najgori ne želite da čujete...
Foto: AP/Pavel Golovkin

intervju za ntv

RUSKI VIRUSOLOG UPOZORAVA: Postoje tri moguća scenarija u borbi sa KORONOM! Najgori ne želite da čujete...

Planeta -

Pandemija virusa korona će u najboljem slučaju biti u padu tokom leta, a u najgorem će ostati u Rusiji još jednu sezonu, rekao je ruski virusolog sa Dalekoistočnog federalnog univerziteta Mihail Ščelkanov televiziji „NTV“.

„Najbolji scenario podrazumeva da će s dolaskom letnjeg perioda naše evropske i američke kolege ipak uspeti da održe situaciju pod kontrolom i spreče širenje epidemiološkog talasa. To bi bilo sjajno“, rekao je on.

Virusolog ocenjuje da bi umereni scenario mogao da izgleda tako što bi se virus korona zadržao u svetu još jednu sezonu, a „žarište zaraze u Evropi moralo da se stavi u karantin uz velike napore“.

Tada bi, prema njegovom mišljenju, Kina bila prinuđena da zatvori granice sa SAD i Evropskom unijom, ukoliko se situacija kod njih stabilizuje.

„Najgori scenario, kada bila zaista cela planeta bila zahvaćena epidemijom, podrazumeva da bismo sledeću zimu dočekali uz vrhunac epidemije na celoj teritoriji Rusije“, izjavio je ekspert.

Pored toga, Ščelkanov je istakao da je ruski sistem biološke bezbednosti već rešio glavni problem tako što je odložio dolazak novog virusa u zemlju najmanje dva meseca. Takve mere su omogućile razvijanje sistema testiranja, pravljenja strategije za naredne korake, uspostavljanje operativne međuresorske saradnje i stvaranje strateških rezervi.

U Rusiji je virusom korona zaraženo 495 ljudi, a 22 je ozdravilo.

Kurir.rs/Sputnjik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track