U OVIM GRADOVIMA BROJ PREMINULIH NEPRESTANO RASTE: Prete da postanu najveća žarišta, moguć scenario gori od Lombardije
Foto: Profimedia

koronavirus

U OVIM GRADOVIMA BROJ PREMINULIH NEPRESTANO RASTE: Prete da postanu najveća žarišta, moguć scenario gori od Lombardije

Planeta -

Madrid i London suočavaju se sa težim razmerama epidemije korona virusa od Lombardije u Italiji, a stopa smrtnosti u ova dva grada udvostručuje se svaka dva dana. Međutim, Njujork bi mogao sve da ih nadmaši u crnoj statistici.

Lombardija u Italiji zamenila je Vuhan u Kini kao najteže pogođeni regija na svetu sa ukupno 6.820 preminulih, ali ako je verovati analizi stope smrtnosti, London i Madrid bi mogli da postanu sledeća najveća žarišta.

Nova analiza broja smrtnih slučajeva pokazuje da on u nekim gradovima brzo prevazilazi prosečne vrednosti čak i za cele države u kojima se nalaze.

U Londonu se broj preminulih od korona virusa udvostručuje svaka dva sata, što je za dan brže nego u ostatku Velike Britanije, piše Dejli majl.

U Velikoj Britaniji je tokom noći sa utorka na sredu preminulo 87 pacijenata, od čega 21 u Londonu. Broj smrtnih slučajeva u zemlji porastao je gotovo šest puta za nedelju dana.

U Španiji su oružane snage zatražile humanitarnu pomoć NATO-a nakon što je broj preminulih u zemlji premašio 3.000, a broj zaraženih 40.000. Španija je druga zemlja nakon Italije koja je prestigla Kinu po broju žrtava, a najteže je pogođen Madrid sa 12.352 zaraženih, nešto manje od trećine ukupnog broja, i 1.535 preminulih.

Izvan Evrope, u Americi, broj umrlih raste nešto sporije nego u drugim zemljama, ali je "kriva smrtnosti" u Njujorku mnogo strmija nego u ostatku zemlje i uskoro bi mogla da prestigne Madrid.

Više od 12.000 ljudi je pozitivno testirano u gradu, a 125 je umrlo. Karantin na nivou cele savezne države stupilo je na snagu u nedelju uveče.

Prošle nedelje su SAD već izveštavale o više novih svakodnevnih slučajeva korona virusa nego Кina na vrhuncu epidemije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je u utorak na eskalaciju epidemije u SAD i da bi one uskoro mogle da postanu epicentar pandemije.

Petagon pretpostavlja da će epidemija u SAD trajati najmanje nekoliko meseci i da će se situacija normalizovati tek u julu.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo kaže da se broj zaraženih u saveznoj državi duplira svaka tri dana.

Kurir.rs/Dejli mejl/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track