Najnovije vesti

VRHUNAC EPIDEMIJE U ITALIJI MOGUĆ NAREDNIH DANA: Od korone je umrlo više od 8.100 ljudi, zaraženo oko 80.000
Foto: EPA / Filippo Venezia

dramatična situacija

VRHUNAC EPIDEMIJE U ITALIJI MOGUĆ NAREDNIH DANA: Od korone je umrlo više od 8.100 ljudi, zaraženo oko 80.000

Planeta

Italija bi mogla "narednih dana" da očekuje vrhunac epidemije bolesti COVID19 od koje je do sada umrlo više od 8.100 ljudi a zaraženo oko 80.000, ocenio je danas predsednik Višeg instituta zdravlja (ISS).

"Želim da budem jasan o jednoj stvari. Nismo dostigli vrhunac, nismo ga prešli. Imamo znake usporavanja (broja zaraženih) zbog čega verujemo da smo blizu, mogli bi da stignemo do vrhunca ovih dana", rekao je novinarima Silvio Brusafero.

Rekao je da su usvojene mere kao što je izolacija Italijana i zaustavljanje aktivnosti u svim oblastima koje nisu neophodne "dala rezultate" i ukazao da rast broja novih slučajeva zaraženih "usporava, ali ne pada".

ISS je referentni javni institut u Italiji i jedini koji zvanično potvrdjuje da li je neki smrtni slučaj vezan za epidemiju COVID19.

Virolog Fabricio Pregljasko ocenio je danas za Radio Capitale da neće biti jedinstvenog vrhunca u Italiji, zato što će se razlikovati po provincijama i opštinama.

Rekao je da je situacija blago pozitivna oko "porasta dnevnih varijacija", kao što je bilo juče i ukazao da je to znak pozitivnih rezultata mera socijalnog distanciranja.

"To treba da nas ojača u želji da nastavimo, jer će rezultati, kao što znamo, doći idućeg vikenda i prvih dana iduće nedelje", ocenio je on.

Predsednik najteže pogodjene oblasti, Lombardije, Atilio Fontana je sa svoje strane pozvao da se preterano ne tumači ubrzanje broja novih pozitivnih slučajeva konstatovanih juče u toj oblasti, sa više od 2.500 testiranih pozitivno u odnosu na 1.600 prethodnog dana. 

"U fazi stabilizacije može se deseiti da postoji vrhunac jednog dana", rekao je on i takodje napomenuo da je povećan broj testova.

Kurir.rs/Beta/AFP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...