Najnovije vesti

SVI SE NADAJU DA LETO UNIŠTI KORONU: Nova studija iz SAD pokazuje da se to neće desiti, ali će ipak biti lakše u borbi!
Foto: Profimedia, EPA

dva faktora

SVI SE NADAJU DA LETO UNIŠTI KORONU: Nova studija iz SAD pokazuje da se to neće desiti, ali će ipak biti lakše u borbi!

Planeta

Najnovija studija naučnika s američkog MIT-ja (Massachusetts Institute of Technology) potvrđuje da bi toplo i vlažno vreme moglo dovesti do usporavanja širenja virusa korona.

Radi se o drugom istraživanju koje potvrđuje ovu tezu, nakon što su i kineski naučnici objavili da više temperature i vlaga ne pogoduju širenju Covida-19.

Kasim Bukari i Jusuf Džamil s MIT-ja analizirali su slučajeve virusa korona širom sveta i zaključili da se većina slučajeva zaraze do 22. marta dogodila u regijama s temperaturama između tri i 17 stepeni Celzijusa, kao i vlažnošću od 4 do 9 grama vodene pare po kubnom metru.

U zemljama u kojima je prosečna temperatura iznad 18 tepeni i u kojima je vlažnost veća od 9 g/m3 ukupan broj zabeleženih slučajeva čini svega 6 posto od ukupnog broja slučajeva u svetu.

"Ovo ukazuje na to da je širenje Covida-19 verovatno manje učestalo u toplijim i vlažnijim područjima", napominju naučnici.

"Gde god su temperature bile niže, broj slučajeva Covida-19 počeo se brzo povećavati. To posebno vidite u Europi", izjavio je za Njujork Tajms Kasim Bukari.

Naučnici napominju kako je posebno važna uloga vlage u vazduhu. Azijske zemlje koje se suočavaju s monsunima mogle bi posebno uočiti usporavanje širenja Covida-19 jer je apsolutna vlaga tada iznad 10 grama po kubnom metru", napominju Kasim Bukari i Jusuf Džamil.

Ipak, naučnici napominju da toplije i vlažno vreme neće eliminisati virus korona, već će samo pomoći u usporavanju širenja.

"Nerazumno je reći u ovom trenutku da će virus nestati kada stigne leto", kazao je dr. Vilijam Šafner sa Univerziteta u Tenesiju.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia, EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...