BOLNICE ŠIROM EVROPE NA IVICI KOLAPSA: Raste broj zaraženih lekara i sestara, na izmaku su snaga, a tek se očekuje HAOS
Foto: EPA / Filippo Venezia

DRAMATIČNO

BOLNICE ŠIROM EVROPE NA IVICI KOLAPSA: Raste broj zaraženih lekara i sestara, na izmaku su snaga, a tek se očekuje HAOS

Planeta -

U zapadnoj Evropi zdravstveni radnici koristili su ratni jezik da bi opisali borbu protiv koronavirusa, koji je neke bolnice ostavio na ivici kolapsa. A zdravstveni radnici su vojnici na prvim linijama.

Smanjenje redova lekara i medicinskih sestara, posebno u Španiji, koči sposobnost borbe protiv epidemije, opterećuje bolnice i stvara strah da zdravstveni radnici šire koronavirus.

Od 40.000 potvrđenih slučajeva korona virusa u Španiji, 5.300 - gotovo 14 procenata su medicinski profesionalci, saopštilo je u utorak Ministarstvo zdravlja. Nijedna druga država nije prijavila zdravstveno osoblje koje predstavlja dvocifren procenat ukupnih infekcija.

Problem je rasprostranjen u celoj Evropi. U Italiji, Francuskoj i Španiji više od 30 zdravstvenih radnika umrlo je od korona virusa, a hiljade drugih moralo je u samoizolaciju. U provinciji Breša, centru italijanske epidemije, 10 do 15 procenata lekara i medicinskih sestara je zaraženo i stavljeno u karantin, kaže tamošnji lekar. U Francuskoj, sistem javnih bolnica u Parizu sakupio je 490 zaraženih članova osoblja, što je mali, ali rastući procenat od 100.000 zaposlenih.

"Toliko smo se naslušali kako se pacijenti muče kašljući u bolnici, da je bilo samo pitanje vremena pre nego što ću se i ja zaraziti", kaže Patricija Nunes, 32-godišnja medicinska sestra koja je pre oko nedelju dana testirana pozitivno na virus.

Ona je dodala da jedva čeka da se oporavi kako bi mogla da zameni iscrpljene kolege, preneo je Los Anđeles tajms.

"Najgore je što morate ostati kod kuće, a znati da ste potrebni na radnom mestu", kaže Nunes.

Lidija Perera, medicinska sestra koja radi sa Nunesovom u bolnici La Paz koja kako navodi Los Anđeles tajms ima samo 1.000 kreveta, kaže da bi možda ostali bez radnika kad bi se medicinsko osoblje redovno testiralo.

"Kolapsiramo. Treba nam više radnika", kaže Perera.

"Da mi je neko pre tri meseca rekao da ću u ovim uslovima raditi u Španiji, ne bih mu verovala", dodala je.

Dr Olga Medijano, specijalista za pluća u Gvadalahari, kaže da medicinski radnici širom zemlje prave improvizovana zaštitna odela uz pomoć plastike.

U manjoj bolnici Igualada u Kataloniji, trećina od jedne hiljade bolničkog osoblja poslata je kući.

"Virus je već bio među nama kada smo testirali samo one koji su došli iz Vuhana, a zatim iz Italije", rekla je Angela Hernandez Puente, lekarka koja je zamenik generalnog sekretara lekara.

"Neki od naših lekara su, nažalost, radili bez adekvatne zaštite i ponašali se kao vektori", dodala je.

Dok se lekari, medicinske sestre i drugi lekari razbole, teret zdravstvenih sistema raste i raste pod pritiskom sve veće epidemije. A zaraženi radnici i njihove bolnice sve se više prepoznaju kao vektori širenja virusa, prenosi Njujork Tajms.

Broj slučajeva u Španiji udvostručuje se svaka četiri dana, a zemlja se brzo oblikuje kao sledeći epicentar zaraze u Evropi. U utorak je ukupna brojka stradalih od korona virusa u Španiji dostigla 2.700 mrtvih, što je stavila Španiju odmah na drugo mesto iza Italije.

Kurir.rs/Blic

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track