BRZI VOZ POSTAO BOLNICA: Ovako Francuzi prevoze pacijente obolele od korona virusa (VIDEO)
Foto: Profimedia

borba protiv korone

BRZI VOZ POSTAO BOLNICA: Ovako Francuzi prevoze pacijente obolele od korona virusa (VIDEO)

Planeta -

U Francuskoj je pre nekoliko dana počela prva organizovana evakuacija pacijenata obolelih od koronavirusa specijalnim medicinski opremljenim brzim vozom TGV sa posebno pogođenog istoka zemlje ka bolnicama na zapadu, javljaju novinari.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da je TGV voz-bolnica prvi prevoz takvog tipa u Evropi.

Prvi pacijenti prebačeni su u voz oko 8.30 jutros. Već od ranog jutra prva kola hitne pomoći stigla su u železničku stanicu u Strazburu, glavnom gradu regiona Alzasa, posebno teško pogođenog epidemijom.

Dvadeset teških pacijenata treba da se prebace iz Strazbura u bolnice na zapadu u gradove Anže, Le Man, Nant, i druge. Raspoređeni su u pet vagona pretvorenih u svojevrsne jedinice za intenzivnu negu, a u svakom vagonu se nalazi medicinski tim u kome su anesteziolog, internista, bolničar anestetičar i tri bolničara.

Ukupno 50 članova medicinskog i logističkog osoblja učestvuje u ovoj akciji.

Druge operacije evakuacije preko erbasa francuskih vazdušnih snaga ili helikoipterom ka bolnicama u Francuskoj ili susednoj Nemačkoj već su sprovedene u toj teško pogođenoj francuskoj oblasti Grand Est gde je 506 pacijenata umrlo od korona virusa.

Takođe u tom regionu, u Miluzu, jedna vojna poljska bolnica postavljena je ove nedelje pored civilne bolnice da bi preuzela oko 30 njenih pacijenata.

Kurir.rs/Beta/AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track