RUSKI LEKAR OTKRIVA ZAŠTO JE KORONA TOLIKO OPASNA Kada je Kina predala sojeve virusa u njima se već dogodilo nešto čudno
Foto: AP/Tanjug

istraživači objašnjavaju

RUSKI LEKAR OTKRIVA ZAŠTO JE KORONA TOLIKO OPASNA Kada je Kina predala sojeve virusa u njima se već dogodilo nešto čudno

Planeta -

Lekar i direktor farmaceutske kompanije "NovaMedika" Zahar Lejkin izjavio je da koronavirus poseduje jedinstveno svojstvo - naime, RNK virusi, u koje spada i Kovid-19, veoma brzo mutiraju.

"Ne postoji nijedan ciklus replikacije virusa, koji reprodukuje isti virus. Svaki ciklus je nova mutacija", izjavio je Lejkin.

Prema njegovim rečima, virusne čestice se ne ponavljaju prilikom generacije u ćeliji. Kada su kineski lekari predali nekoliko desetina sojeva virusa, koje su izdvojili tokom epidemije u zemlji, u njima je već bilo 149 mutacija.

Lekar objašnjava da među divljim životinjama cirkuliše nekoliko stotina sojeva koronavirusa i oko 40 među ljudskom populacijom.

„Kada je reč o sezonskim zarazama, 15 odsto uzročnika čine koronavirusi", ističe lekar i dodaje da grupa virusa prouzrokuje tešku upalu pluća. „Virus korona ima sposobnost da razmenjuje svoj genetski materijal između čestica. To je takozvana rekombinacija. Ne samo da razmenjuje sojeve kod ljudi, nego i kod divljih životinja, što se i desilo u Kini", pojasnio je Lejkin.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track