Najnovije vesti

USPEH HOLANDSKIH NAUČNIKA: Potvrdili prisustvo korona virusa u kanalizaciji!
Foto: Profimedia

otkriće

USPEH HOLANDSKIH NAUČNIKA: Potvrdili prisustvo korona virusa u kanalizaciji!

Planeta

Holandski naučnici uspeli su da pronađu koronavirus u otpadnim vodama pre nego što su prijavljeni slučajevi Covid-19, demonstrirajući novi sistem ranog upozoravanja na bolest koja izaziva upalu pluća.

Takozvani korovirus SARS-CoV-2 često se izlučuje u stolici zaražene osobe. Iako je malo verovatno da će kanalizacija postati važan put prenošenja, porast cirkulacije patogena u zajednicama povećaće količinu koja se uliva u kanalizacione sisteme, rekli su u ponedeljak Gertjan Medema i kolege iz Instituta za istraživanje vode u KVR u Nevegenu.

Oni su 5. marta otkrili genetski materijal koronavirusa na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Amersfortu, pre nego što je bilo koji slučaj prijavljen u gradu koji se nalazi oko 50 kilometara jugoistočno od Amsterdama. Holandija je potvrdila svoj prvi slučaj Covid-19 27. februara i otkrila da su zaraženi zdravstveni radnici u južnom delu zemlje nekoliko dana kasnije - što je znak da se virus širi u zajednici.

„Važno je prikupiti informacije o pojavi i sudbini ovog novog virusa u kanalizaciji da biste shvatili da li postoji rizik za radnike vodovoda, ali i da biste utvrdili da li bi nadzor kanalizacije mogao da se koristi za praćenje cirkulacije SARS-CoV-2 u našoj zajednici“, navodi Medema, glavni mikrobiolog instituta, i koautori, u radu objavljenom uoči stručnog pregleda. "To bi moglo dopuniti trenutni klinički nadzor, koji je ograničen na pacijente Covid-19 sa najtežim simptomima."

To je prvi izveštaj o otkrivanju SARS-CoV-2 u kanalizaciji, rekli su oni.

Nadzor otpadnih voda je dobro utvrđena metoda otkrivanja poliovirusa i bakterija otpornih na antibiotike, kao i upotrebe nezakonitih lekova i na recept.

Nadzor kanalizacije takođe bi mogao poslužiti kao rano upozorenje za pojavu i ponovno pojavljivanje Covid-19 u gradovima, rekli su holandski naučnici.

„Otkrivanje virusa u kanalizaciji, čak i kada je zaraza Covidom-19 niska, ukazuje da bi nadzor kanalizacije mogao biti osetljivo sredstvo za praćenje cirkulacije virusa u populaciji“, rekli su oni.

Kurir.rs/Bloomberg Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...