MALO DOBRIH VESTI: Ozonski omotač se oporavlja, a evo kakve promene to sve donosi!
Foto: Profimedia

štiti zemlju od štetnih zračenja

MALO DOBRIH VESTI: Ozonski omotač se oporavlja, a evo kakve promene to sve donosi!

Planeta -

Rupa u ozonskom omotaču iznad Antarktika polako zaceljuje jer se smanjilo korišćenje supstanci koje dovode do njenog stvaranja. Za to je najviše zaslužno potpisivanje Protokola u Montrealu 1987. godine.

Zbog ozonske rupe su nastale i promene u vetrovima iznad južne hemisfere, smatraju naučnici. Usled oštećenja ozonskog omotača vazdušne struje su se pomerale ka jugu, ali se čini da se sada sve odvija obrnuto.

Istraživači Univerziteta u Koloradu kažu da je verovatno u pitanju privremena promena zbog rasta ugljen-dioksida i drugih gasova iz Kine.

Pre 2000. godine vazdušne struje su se postepeno pomerale ka Južnom polu, a one koje su uzrokovale tornadoe su se širile. To je dodatno uticalo na stvaranje kiša i okeanske struje na južnoj hemisferi zbog čega je, recimo, Australija imala strahovite suše. Promene u strujanjima u Australiji su povećale rizik od suša jer su se padavine udaljavale od priobalnih područja.

Naučnici su uz pomoć kompjuterskih simulacija utvrdili da su vazdušne struje prestale da se pomeraju ka jugu otkako je ozonska rupa počela da se smanjuje.

Ukoliko se pomeranje ka jugu izmeni, to bi donelo kišu natrag u tu zemlju.

Prošle godine ozonska rupa iznad Antarktika je bila najmanje veličine još od 1982. godine, ali to je bilo samo privremeno.

Smatra se da su uzrok tome bile neuobičajeno blage temperature u tom delu atmosfere.

"Posledice oporavljanja ozonske rupe i rast efekata staklene bašte će odrediti kakva nas budućnost čeka", rekao je jedan od autora studije.

Ozonski omotač se nalazi od 11 do 40 kilometara iznad Zemljine površine i služi kao zaštita od Sunčevog zračenja.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track