OBOLELI OD KORONE OPISALI BORBU SA VIRUSOM: Nisam mogao da dišem, hvatala me je jeza, nisam mogao da stanem na noge
Foto: EPA / Justin Lane

ISPOVESTI

OBOLELI OD KORONE OPISALI BORBU SA VIRUSOM: Nisam mogao da dišem, hvatala me je jeza, nisam mogao da stanem na noge

Planeta -

Dok neprekidno slušamo o novim slučajevima infekcije novim korona virusom, oboleli od Kovida 19, bolesti koju izaziva, polako se oporavljaju. Oporavak zavisi od težine simptoma, starosti obolele osobe, kao i od toga da li je patila od hroničnih bolesti. Kod nekih simptomi nestaju, dok drugi ostaju s trajnim posledicama,kao što je oštećenje pluća.

Pet osoba za Bisnis insajder opisuju kako su se se osećale dok su bile bolesne.

Klej Bentli, Roum (Džordžija)

Bentli, koji ima pedesetak godina i pati od reumatoidnog artritisa, osetio je simptome groznice posle pevanja u crkvenom horu od stotinak članova. Sve je počelo prvog marta, a šestog marta je smešten u bolnicu, jer su se teškoće sa disanje pogoršale i gotovo uopšte nije mogao da stoji na nogama. U plućima je imao tečnost.

"Na kraju više uopšte nisam mogao da dišem. Hvatala me je jeza, nisam imao ni trunke snage... Nisam čak mogao iz sedećeg položaja da stanem na noge", kaže Bentli.

Stanje mu se popravilo 17. marta i lekari su potvrdili da se količina vode u plućima smanjila. Otpušten je iz bolnice i bio je dve nedelje u karantinu, u zasebnoj sobi, odvojen od supruge.

Ted Herman (44), Njujork

Herman se još oporavljao od gripa kad je odjednom počeo da se guši. Sledećeg dana testiran je na korona virus, zahvaljujući tome što je već imao zakazanu kontrolu i saznao da ima Kovid 19. Kaže da mu je najteže bilo zbog gušenja. Bilo je dovoljno da pređe s jednog kraja na drugi kraj stana pa da mu ponestane dah. Osim toga, osećao je blagi zamor i imao je glavobolju.

"Nikada ranije nisam osećao da me toliko steže u grudima, bilo zbog kašlja, bilo zbog prehlade", kaže Herman, ali dodaje da je, uprkos tome, sve u svemu, imao teže simptome prilikom ranijih prehlada i gripa.

foto: Profimedia

On ističe da je bio u boljoj situaciji jer ne pati od hroničnih bolesti, te da su simptomi ovoga puta bili blaži.

"Posle ovoga sasvim sigurno shvatam teškoće sa kojima se suočavaju ljudi koji imaju hronične plućne bolesti, kao što je hronična opstruktivna bolest pluća", kaže Herman.

Elizabet Šnajder, američka savezna država Vašington

Elizabet Šnajder je pre dve nedelje saznala da je pozitivna na korona virus, a zarazila se 22. februara na nekoj žurki.

"Tri dana kasnije, bilo mi je loše i uglavnom sam imala sve simptome gripa. Nisam kašljala, nisam imala teškoća sa disanjem, stezanje u grudima, niti gušenje. Zbog toga sam mislila da imam grip", izjavila je za Foks njuz.

foto: EPA

Karl Goldman, putnik sa kruzera Dajmond princes

U njegovom slučaju, prvi simptomi su bili visoka temperatura i gušenje. Kasnije i suvi kašalj.

"Da nisam bio zarazan, vratio bih se na posao posle 48 sati – rekao je Goldman (67) za Biznis insajder 13.marta iz bolničke sobe karantina Medicinskog centra Univerziteta Nebraske.

Nakon što se iskrcao s broda, proveo je deset dana na odeljenju zaštićenom od patogenih organizama, gde su mu davali „Ibuprofen“ protiv visoke temperature i bolova, i energetski napitak Gatorejd kako ne bi dehidrirao.

"Ovo je drugačije od prehlade ili gripa. Nos mi nije bio zapušen, nije me bolelo grlo, niti glava", rekao je on.

Neimenovani Škot (50)

Oboleli od Kovida 19 izjavio je za Bi-bi-si Škotska da mu je bolest otkrivena deset dana po povratku iz Italije.

"Nisam imao simptome. Bilo mi je sasvim dobro i radio sam u sredu i četvrtak. U četvrtak popodne osećao sam se kao da ću dobiti grip. Blago povišena temperatura, drhtavica, a najjači simptom je bio bol,naročito u nogama", kaže on i dodaje da je kasnije počeo da kašlje i da se guši.

Nakon što je test pokazao da je pozitivan na novi korona virus, primljen je u bolnicu, ali su mu tada simptomi već prestali. Uprkos tome, zadržan je još nekoliko dana sve dok nije potvrđeno da je negativan.

Kurir.rs/Biznis insajder/Blic

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track