Najnovije vesti

SEVERNA KOREJA I DALJE TVRDI DA NEMA ZARAŽENIH KORONOM: Zvaničnik iz Pjongjanga o merama koje su preduzeli protiv virusa
Foto: Profimedia

koronavirus

SEVERNA KOREJA I DALJE TVRDI DA NEMA ZARAŽENIH KORONOM: Zvaničnik iz Pjongjanga o merama koje su preduzeli protiv virusa

Planeta

Severna Koreja nema nijednog zaraženog korona virusom, rekao je agenciji Frans pres visoki zvaničnik zadužen za zdravstvo u Pjongjangu, mada neke zemlje sumnjaju u te tvrdnje.

Severna Koreja koja je diplomatski izolovana, a graniči se sa Kinom gde je izbila epidemija korona virusa, i Južnom Korejom koja je teško pogođena pandemijom, zatvorila je granice krajem januara i uvela drastične mere izolacije.

Direktor antiepidemijskog odeljenja u Centru za borbu protiv epidemija Pak Miong Su insistirao je na naporima zemlje da postigne jedan takav uspeh.

"Nijedna osoba u našoj zemlji do sada nije zaražena korona virusom", rekao je Pak agenciji Frans pres.

Ovaj severnokorejski zvaničnik je dodao da su preduzete "preventivne i naučne mere poput inspekcija i stavljanja u karantin svih osoba koje ulaze u našu zemlju, kompletne dezinfekcije svih pijaca, kao i zatvaranja granica i obustave pomorskih i vazdušnih veza".

Kako Frans pres podseća, samo nekoliko zemalja u svetu, uglavnom izolovana ostrva ili zemlje razorene ratom, nema zaraženih korona virusom.

Svetska zdravstvena organizacija je juče saopštila da će narednih dana biti probijena granica od milion zaraženih širom sveta. Od virusa je umrlo više od 45.000 ljudi širom planete.

Komandant američkih snaga u Južnoj Koreji Robert Abrams je prošlog meseca rekao da je "gotovo siguran" da u Severnoj Koreji ima zaraženih korona virusom.

Severna Koreja koja je pod medjunarodnim sankcijama zbog odbijanja da odustane od razvoja nuklearnog programa, zatražila je pomoć u borbi protiv korona virusa.

UN je prihvatio da Unicef ili organizacije poput Lekara bez granica pošalju opremu za dijagnostiku, maske, zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju, ali nema potvrde da su ta sredstva dopremljena Severnoj Koreji.

Kurir.rs/Beta/AFP

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...