NAUČNICI U POTRAZI ZA LEKOM PROTIV KORONE DOŠLI DO ZNAČAJNOG OTKRIĆA: Evo šta najbolje sprečava virus da prodre u ćelije
Foto: EPA / NNK HANDOUT

ohrabrujuće vesti

NAUČNICI U POTRAZI ZA LEKOM PROTIV KORONE DOŠLI DO ZNAČAJNOG OTKRIĆA: Evo šta najbolje sprečava virus da prodre u ćelije

Planeta -

Tim kineskih naučnika izolovao je nekoliko antitela za koja tvrde da su "vrlo efikasna" u blokiranju sposobnosti novog koronavirusa da prodre u ćelije, što bi moglo da pomogne u lečenju i sprečavanju kovida-19.

U ovom trenutku ne postoji dokazano efikasan lek za taj virus koji je, kako se smatra, krenuo iz Kine i zarazio skoro milion ljudi širom sveta.

Žang Linki sa Univerziteta Tsinghua u Pekingu kaže da bi se lek, napravljen od antitela poput onih koja je njegov tim otkrio, mogao efikasnije koristiti od sadašnjih pristupa lečenju bolesti koju izaziva koronavirus, a među kojima je i korišćenje plazme pacijenata koji su preboleli kovid-19 i razvili antitela protiv tog virusa.

foto: Profimedia

Žangov tim je zajedno sa stručnjacima iz 3. narodne bolnice u Šenženu početkom januara počeo da analizira antitela iz krvi onih koji su se oporavili od kovida-19 pa su izolovali 206 monoklonskih protivtela koja su pokazala, kako je opisao, snažnu sposobnost vezivanja za belančevine virusa.

Potom su ispitali mogu li stvarno da spreče da virus prodre u ćelije.

Među prvih 20 testiranih antitela njih četiri su uspela da onemoguće prodor virusa u ćeliju, a od ta četiri dva su bila "vrlo dobra" u tome, kaže Žang.

Tim se sada usmerio na otkrivanje najmoćnijih antitela i njihovo moguće kombinovanje kako bi se ublažio rizik u slučaju mutacije novog koronavirusa.

foto: AP/Tanjug

Ako sve prođe dobro, zainteresovani bi mogli da počnu da ih masovno proizvode radi testiranja, prvo na životinjama, a potom i na ljudima.

Udružili su se s američko-kineskom biotehnološkom firmom "Brii Biosciences" kako bi stvorili nove lekove-kandidate za sprečavanje i lečenje bolesti, objavio je Brii.

"Već decenijama je u medicini dokazana važnost antitela. Mogu se koristiti u lečenju raka, autoimunih bolesti i zaraznih bolesti", kaže Žang.

Antitela nisu vakcina, no mogla bi se davati i ljudima izloženim riziku kako bi se sprečilo da razviju kovid-19.

Obično su potrebne oko dve godine da lek stigne do faze odobravanja za korišćenje na bolesnicima, ali pandemija kovida-19 znači da se stvari brže odvijaju, kaže on i dodaje da se sad faze ispitivanja koje su se ranije odvijale u fazama događaju istovremeno.

Žang, koji je otkriće objavio onlajn, nada se da bi se antitela mogla da se testiraju na ljudima za šest meseci.

Drugi stručnjaci pozivaju na oprez.

"Postoji niz koraka koji moraju da se urade da bi se to koristilo kao lek kod obolelih od koronavirusa", kaže specijalista za zarazne bolesti Univerziteta u Hongkongu Ben Kauling.

"Ali uzbudljivo je pronaći nove moguće lekove i potom imati priliku da se ispitaju. Ako možemo da pronađemo više kandidata za lekove, mogli bismo imati bolje lečenje", dodaje Kauling.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track