DOČEK BLAGODATNOG OGNJA U JERUSALIMU: Evo kako će jedna od najvećih svetinja biti poslata pravoslavnim crkvama u svetu
Foto: Profimedia

biće ograničenja

DOČEK BLAGODATNOG OGNJA U JERUSALIMU: Evo kako će jedna od najvećih svetinja biti poslata pravoslavnim crkvama u svetu

Planeta -

Izrael sarađuje sa stranim vladama i hrišćanskim pravoslavnim liderima u Svetoj zemlji kako bi se i ove godine usred pandemije korona virusa održao jedan od najdrevnijih rituala, ceremonija Svetog ognja.

Svake godine hiljade vernika se okupljalo u Starom gradu u Jerusalimu i u Ckrvi Svetog groba podignutoj na mestu gde je po hrišćanskoj tradiciji Isus razapet, sahranjen i vaskrsao povodom te ceremonije na Veliku subotu pre Uskrsa.

Tada pravoslavni sveštenici ulaze u edikulu, malu odaju na mestu gde je Isusov grob i izlaze sa svećama upaljenim Svetim ognjem što se smatra porukom vernicima.

Oni plamenom pale sveće koje drže u rukama, a taj plamen se u specijalnim kontejnerima šalje hrišćanskim zajednicama širom sveta.

Zbog zabrane javnih okupljanja ove godine usled pandemije virusa izraelski zvaničnici su rekli da će ta ceremonija 18. aprila biti ograničena na oko deset verskih lidera iz raznih pravoslavnih denominacija.

Oni su takođe smislili kako da isporuče plamen u inostranstvo.

Zbog toga što svi koji ulaze u Izrael moraju biti u karantinu, strani velikodostojnici koji dolaze po plamen dobiće ga u avionu i odmah se vratiti kući.

U Izraelu je više od 7.000 ljudi zaraženo korona virusom, a najmanje 36 je preminulo.

Akiva Tor, koji je u Ministarstvu spoljnih poslova zadužen za svetske religije, rekao je da se o prazniku diskutovalo sa lokalnim crkvenim liderima i koordinisalo sa nekoliko stranih država koje imaju veliki broj pravoslavnih stanovnika, uključujući Grčku, Rusiju, Gruziju i Ukrajinu.

Tor je rekao da su oni imali razumevanja i da su na umu imali isti cilj, da se nastavi tradicija uz poštovanje vanrednog medicinskog stanja.

Kurir.rs/Beta-AP Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja