HOROR LEČENJE U TRULOM KAPITALIZMU Amerika je puna praznih bolnica, a evo zašto ne može da ih koristi za lečenje korone!
Foto: Screenshot/YT

bruka

HOROR LEČENJE U TRULOM KAPITALIZMU Amerika je puna praznih bolnica, a evo zašto ne može da ih koristi za lečenje korone!

Planeta -

Dok se gradski čelnici širom SAD trude da pronađu prostor za očekivani porast pacijenata sa COVID-19, neki gledaju na naizgled očigledan izbor: bivše zgrade bolnica, sedeće prazne, u centru grada.

U Filadelfiji, Nju Orleansu i Los Anđelesu, gde se svakodnevno povećavaju hospitalizacije zbog COVID-19, zatvorene bolnice koje su nekada služile siromašnim i nesigurnim gradskim sedištima su očigledan izbor . Ali teško je ponovo otvoriti zatvorene bolnice, čak i u hitnim slučajevima javnog zdravlja.

Filadelfija, najveći grad u Americi bez javne bolnice, takođe je najsiromašnija. Tamo je Univerzitetska bolnica Haneman zatvorila svoja vrata u septembru nakon što je njen vlasnik, Filadelfia Akademik Helt Sistem, proglasio bankrot.

Iako nije javna, bolnica sa 496 kreveta uglavnom je lečila pacijente iz javnog osiguranja. Gradonačelnik Filadelfije Džim Kenei započeo je razgovore sa vlasnikom zgrade, kalifornijskim investicionim bankarom Džoelom Fridmanom, čim je njegova administracija videla projekcije da će potražnja za bolničkim krevetima tokom pandemije nadmašiti kapacitet grada. Ubrzo nakon što su pregovori započeli, gradski zvaničnici su najavili da razgovori idu loše.

"Gospodinu Fridmanu je bilo teško sarađivati kada je bio vlasnik bolnice, a sa njim je još uvek bilo teško raditi kao vlasnik zatvorene bolnice", rekao je Brajan Abernati, koji je izvršni direktor Filadelfije i šef gradske uprave Odgovor COVID-19

U Nju Orleansu, gde je stopa zaraze COVID-19 nesrazmerno visoka u poređenju sa njegovom populacijom, dobrotvorna bolnica se nalazi na praznom mestu u centru grada. Bivša javna bolnica nikada nije ponovo otvorena posle uragana Katrina 2005. godine. Sistem univerziteta u državi Louisiana, koji je vlasnik zgrade, uvrstio je Čeriti Hospital u novi gradski medicinski centar, ali prvobitna zgrada ostaje prazna. Umesto da ga koriste tokom pandemije, za tu svrhu je opredeljen Kongresni centar koji prima 2.000 pacijenata.

Inače, gradske vlasti sklopile su ugovore sa vlasnicima praznih bolničkih zgrada kako bi im iznajmili prostor. U St. Medicinski centar Vinsent iz Los Anđelesa plaća 236 dolara za noć po krevetu, ukupno 2,6 miliona dolara svakog meseca.

U Filadelfiji, Fridman je Haneman ponudio grad za 27 dolara po noći plus porez, održavanje i osiguranje, koje će grad direktno platiti. Sve je rečeno da je to iznosilo nešto više od 900.000 USD mesečno.

Predstavnik kompanije Freedman rekao je da zgrada ima zainteresovanog kupca i da zato ne dozvoljavaju gradu da je koristi.

Pošto se poslednjih godina pomno pregledavaju gradske bolnice, sve je češće da se privatni kapital uključuje: velike firme kupuju medicinske centre sa obećanjima o finansijskoj podršci i poboljšaju poslovanje i poslovnu strategiju. Kada stvari krenu kako treba, posao uspeva, a kompanija privatnog kapitala prodaje ga u javnoj ponudi ili drugom ponuđaču za više novca.

U drugim slučajevima, međutim, kompanije opterećuju zgradedugove, uzimaju dividende za sebe, rasprodaju vredne nekretnine i naplaćuju naknade i kredite sa visokim kamatama, ostavljajući kompaniju u mnogo težem položaju nego što bi to inače bio slučaj, i često na ivici bankrota.

Fridmanova privatna firma Paladin Heltker, prethodno je kupila i upravljala bolnicama u Kaliforniji i Vashingtonu, D.C., gde je pomoglada univerzitetska bolnica Hauard da nestane. Paladin je prošlog leta prodao bolnicu Adventist Heltker.

Gradske bolnice poput Hanemana su se borile da prežive između ostalog zbog nedostaka privatnih pacijenata. Bolnice često vode brigu o neosiguranim pacijentima ili onima na Medicaid-u lečenjem onih koji imaju privatno osiguranje, koje bolnicama vraća brže i po višoj stopi. U Hanemanu je dve trećine pacijenata bilo na Medicaidu ili Medicareu.

Iako bi javna ili neprofitna bolnica koja se finansijski bori mogla i dalje da služiti siromašnijoj zajednici, bolnica za profit ima drugačije podsticaje, izjavila je Viki Villiams, bivša profesorka prava na Univerzitetu Gonzaga.

"Ako vašu gradsku bolnicu kupi profitna kompanija, a ona ne radi dovoljno, one nemaju iste nužne smernice da zadrže funkcionisanje te bolnice za dobro zajednice na gubitku", kaže ona.

Fridman je rekao da je pokušao da prodati Haneman bolnicu i tražio je novac od grada i države kako bi ga održali otvorenim, ali nije bilo odgovora.

Posle vesti da je Filadelfija odustala od pregovora sa Fridmanom, stigli su pozivi da se oduzme imanje kako bi se spasili životi, uključujući i izabrane zvaničnike.

U vanrednim situacijama u javnom zdravstvu, lokalne, državne i savezne vlade imaju široka ovlašćenja za komandovanje privatnom imovinom, kao što su hoteli, kongresni centri, univerzitetski domovi, ili čak neustavljanje bolnica radi reagovanja u katastrofama.

U međuvremenu, gradonačelnik je sklopio dogovor sa Univerzitetom Templ za korišćenje njegove košarkaške arene, koja će imati mogućnost lečenja 250 pacijenata koji nisu kritični, bez troškova za grad.

Kurir.rs/US News Foto:Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track