OVA BAKTERIJA NAĐENA NA DNU OKEANA PREŽIVLJAVA BEZ KISEONIKA! Naučnici do sada nisu imali dokaza da ovako nešto postoji!
Foto: Shutterstock

poseban metabolizam

OVA BAKTERIJA NAĐENA NA DNU OKEANA PREŽIVLJAVA BEZ KISEONIKA! Naučnici do sada nisu imali dokaza da ovako nešto postoji!

Planeta -

Jedna vrsta bakterija koja se nalazi na dnu dubokog okeana možda ima metabolizam koji se razlikuje od svega što smo videli pre.

Naučnici u Nemačkoj tvrde da ova vrsta, koja takođe živi u crevima termita, može da stvara i koristi vodonik i ugljen dioksid da bi sama proizvela energiju, čak i bez potrebe za kiseonikom.

Sposobnost preživljavanja na organskim i neorganskim supstancama bez kiseonika čini ovu bakteriju prilično jedinstvenom među mikroorganizmima, a iako naučnici već dugo sumnjaju da tako nešto postoji, to nikada nije jasno opisano među acetogenim bakterijama, koje proizvode metan bez kiseonika.

"Već postoje spekulacije da mnogi drevni životni oblici poseduju metabolizam kakav smo opisali u A. voodii", objašnjava mikrobiolog Volker Muller sa Goethe Univerziteta u Frankfurtu.

"To se pretpostavlja, na primer, za arkadu Asgarda koja je tek otkrivena pre nekoliko godina na morskom dnu kraj Kalifornije. Naše istrage pružaju prve dokaze da ovi putevi metabolizma zapravo postoje."

Kurir.rs/Sciencealert

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track