UPOZORAVAO SAM NA OVO! E, sad se vežite kad VIDITE ŠTA SLEDI! Banke i političari će krivicu svaliti na koronu, A ONDA...
Ilustracija, Foto: Shutterstock

najveća ekonomska depresija u istoriji

UPOZORAVAO SAM NA OVO! E, sad se vežite kad VIDITE ŠTA SLEDI! Banke i političari će krivicu svaliti na koronu, A ONDA...

Planeta -

Kako smo ušli u ovaj kasino, što se događa seldeće i kako se zaštititi?

Na ova pitanja odgvore daje Mičel B. Fejerstin britansko-američki investitor, bankar i pisac a njegovu analizu je objavila Russia Today.

Prenosimo vam deo njegove analize.

"Turbulencije na tržištu, otkad je počela priča s Covidom-19, uzrokovala je „fleš bek“ u mojoj glavi, od jedne krize do druge u poslednjih 40 godina. Sve se one uklapaju u okvir prevara i kriminalnih politika na Volstritu, a virus je poslednja kap koja je prelila čašu.

Prošle nedelje sam razgovarao s mladim trgovcem deonica koji trenutno radi na Volstritu. Sećam se da sam rekao: “U mojoj karijeri na Volstritu, poslednji put se sećam slične nestabilnosti na tržištima pre 40 godina. Sad mi je opet bljesnula pred očima. Osećam se poput jelena koji se suočio s upaljenim farovima.“

Usledilo je trideset sekundi tišine, a onda sam dodao: “Zapravo, nestabilnost koju smo videli od sredine februara je bez presedana. U istoriji se ništa slično nije dogodilo. Nakon 12 godina što smo se penjali stepenicama, sada smo s visine gurnuti u otvor lifta, sa još više zamaha “.

Prošle jeseni sam upozorio investitore da nemačka ekonomija pada s litice i da je u recesiji ili će se uskoro tamo naći. Upozorio sam da je italijanski dug veliki problem i da ostale države članice i ostatak sveta nisu daleko iza Nemačke.

Sada u martu možete očekivati i moraćete da se pripremite za pravu ekonomsku depresiju. Banke, političari i vlade će krivicu prebaciti na Covid-19 i tako će „očistiti“ preko 30 godina fiskalnog deficita, labave monetarne politike, prevara i nedostatka odgovarajuće regulatorne impelementacije, za sebe i bilo čega ili bilo koga drugog.

Na kraju će se oštro povećati porezi, čime će se platiti ove opake prevare, kao i nesmotrene politike potrošnje i niske kamate u poslednja tri decenije.

Covid-19 je jednostavan način da se "okrive okolnosti“, i to u vreme dok se nameću “vanredne zakonske mere“ koje omogućuju vladi da sprovodi drakonsku društvenu kontrole u stilu „1984“. Te mere će iskoreniti lične slobode i demokratska načela sve dok se ne isprazne poreski obveznici. Opet. Ako verujete da su recesija i spašavanje iz 2008. bili nešto grozno, pričekajte da vidite kako će se odvijati najveća ekonomska depresija u istoriji.

Taj balon je tek počeo da se rspada pašće mnoge glave pre nego što cene stignu do dna.

Druga strana medalje će biti puno gora od dizanja.

Sve dok se finansijske poluge, procene i korporativni dug ne vrate na razumne nivoe, biće tako. Ali s druge strane, kada se dogodi nešto tako, to su neponovljive mogućnosti da se stvari razjasne.

Dve najvažnije lekcije koje sam naučio sa svojih 40 godina na međunarodnim finansijskim tržištima, lekcije koje se takođe mogu primeniti na politiku i život generalno, jesu da nikada ne donosim odluke na temelju emocija ili ideologija i da nikada, ali nikada ne verujem vestima. Današnji su mediji puno lošiji nego ’80-ih i 90-ih.

Više ne nude vesti. Ono što nude su priče koje u 80 odsto predstavljaju ideologije i mišljenja, 10 odsto laži i spinova i tek 10 odsto činjenica.

Morate se odvojiti od emocija i ideologije. Donošenje odluka mora se temeljiti na statističkoj verovatnoći i korišćenjem sirovih ekonomskih podataka, racionalnosti, logici i činjenicama. Čvrsto stegnite sigurnosne pojaseve, jer dolazi jaka turbulencija i trka će biti puna incidenata.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track