ISPAVKA NEMAČKA VLADA NIJE PREDVIDELA KORONU PRE 8 GODINA
Foto: Profimedia

teorija zavere

ISPAVKA NEMAČKA VLADA NIJE PREDVIDELA KORONU PRE 8 GODINA

Planeta -

O nastanku korone kružile su brojne toerije zavere a jedna je osvanula i na našem portalu. Nakon analize Raskrinkavanja.rs ispravljamo vest koja je nosila naslov NEMAČKA VLADA ZNALA ZA KORONU 2012. GODINE? U dokumentu pogođeno poreklo i vrsta virusa kao i prvo pojavljivanje VIDEO, jer je očigledno reč o teoriji zavere.

Naime, na društvenim mrežama pojavio se snimak Jutjub emisije „Šta ima profesore - sa Valterom Vejtom“ u kojoj Vejt analizira dokument koji je pre osam godina doneo nemački Bundestag, „Izveštaj o analizi rizika u civilnoj zaštiti“. Pozivajući se na to istraživanje, Vejt tvrdi da „dokument liči na pravi obrazac onoga što sada vidimo da se dešava u svetu, on oslikava ovo stanje, liči na scenario“.

Za brojne korisnike društvenih mreža koji veruju u teorije zavere, to je ujedno bio dokaz da iza pandemije koronavirusa postoji „plan“ i da je „sve dogovoreno“.

Naime, u jednom delu dokumenta razrađuje se scenario pandemije hipotetičkog virusa Modi-SARS, gde je opisano kako će se virus razvijati, kakve posledice može da izazove i kakav bi trebalo da bude odgovor nemačkih vlasti. Međutim, kako je nemačka vlada krajem marta objasnila, radi se o „hipotetičkom scenariju u kome je opisan tok pandemije“. „Scenariji ne predstavljaju prognozu ili predviđanje nekog događaja, već opisuju mogući fiktivni tok ekstremnog događaja“, navodi se u saopštenju Vlade. Dakle, ovaj scenario trebalo je da omogući bolje planiranje prevencije i odbrane ukoliko bi došlo do slične katastrofe.

Kako se navodi u samoj analizi, koju je izradio nemački Institut Robert Koš, hipotetički virus Modi-SARS zasnovan je na stvarnim svojstvima već poznatog virusa SARS iz 2003. godine. Sa pomenutog instituta su za sajt bavarskog radija objasnili da to nije bilo nikakvo predviđanje , već scenario koji je služio da se ilustruje najgora moguća situacija i šteta koja bi nastala od bolesti koju izaziva vrlo zarazni virus. „Ovaj scenario ne odgovara trenutnoj situaciji“, naveli su iz Instituta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track