Najnovije vesti

DŽONSON I DALJE NA INTENZIVNOJ NEZI: Vodio je teške politike borbe, a sada bije ličnu bitku protiv KORONE (FOTO, VIDEO)
Foto: AP / Frank Augstein / Pool

britanski premijer

DŽONSON I DALJE NA INTENZIVNOJ NEZI: Vodio je teške politike borbe, a sada bije ličnu bitku protiv KORONE (FOTO, VIDEO)

Planeta

Britanski premijer Boris Džonson proveo je noć na intenzivnoj nezi u centralnoj londonskoj bolnici nakon što su mu se simptomi korona virusa pogoršali. Dauning Strita je saopšteno da je Džonson premešten u po savetu svog lekarskog tima i da mu je pružena "odlična nega", prenosi BBC.

Džonson je zatražio od ministra spoljnih poslova Dominika Raba da ga zameni "gde je neophodno", naveo je njegov portparol.

foto: EPA / Andy Rain

Premijer je primljen je u bolnicu Sent Tomasa sa "trajnim simptomima" u nedelju uveče.

Britanski premijer nije na respiratoru i još uvek se nalazi na intenzivnoj nezi, izjavio je ministar Majkl Gov.

Gov je za britanske medije rekao da će vlada, ukoliko se Dzonsonovo stanje promeni, izdati zvanično saopštenje.

Dzonson je, preneo je Gov, primio terapiju kiseonikom, ali nije na respiratoru i nalazi se pod stalnom kontrolom lekara u bolnici Sv. Tomas u Londonu.

Kraljica Elizabeta je obaveštena o premijerovom zdravstvenom stanju, prenosi Bakingemska palata.

Svetski lideri, uključujući američkog predsednika Donalda Trampa i francuskog predsednika Emanuela Makrona, izrazili su svoju podršku Džonsonu.

BBC navodi da je Džonson dobio kiseonik juče popodne, pre nego što je odveden na intenzivnu negu.

Premešten je iz predostrožnosti kako bi u slučaju potrebe mogao da bude priključen na respirator koji preuzima proces disanja.

Prethodni period u životu britanskog premijera bio je veoma buran i pažljivo ispraćen pod budnim okom javnosti.

UBEDLJIVA POBEDA NA IZBORIMA

Nikada nijedan svetski lider nije imao tako dramatičan početak vladavine kao Boris Džonson.

Ostvario je veoma ubedljivu pobedu na izborima, a zatim konačno izveo Britaniju iz Evropske unije, da bi se suočio sa najvećom javnom zdravstvenom krizom kakvu svet dugo nije video. I to je sve samo četiri meseca nakon što se uselio u Dauning strit broj 10.

Sada izgleda kao da se to desilo u nekom prošlom životu, ali britanski premijer je "počistio" Džeremija Korbina, lidera laburista na opštim izborima 12. decembra, mnogo pre nego što je bilo ko čuo za kovid-19.

Ali manje od četiri meseca kasnije, Džonson se nalazi u bolnici gde se bori protiv korona virusa kojim je zaražen, a zbog kojeg je prethodno, nakon perioda oklevanja, uveo oštre mere.

Premijer je predsedavao zemljom koja je podređena merama kakve nisu viđene u vreme mira i bori se sa najvećom javnozdravstvenom krizom kakva se dešava jednom u generaciji.

foto: EPA / Andy Rain, Profimedia

Niko nije ni sanjao da će se to desiti Džonsonu, koji je sebi obezbedio premijersku poziciju obećanjem da će "Bregzit sprovesti u delo" i obnoviti duh nacionalnog optimizma.

SPROVEO BREZIT U DELO

Njegovo ključno izborno obećanje je ispunjeno 31. januara kada je Velika Britanija i zvanično napustila EU.

Razgovori su započeli oko dogovora o trgovinskom sporazumu sa EU, mada su za sada samo postale jasne podele u pitanjima koja se kreću od ribarstva do uspostavljanja „ravnopravnih uslova“ za prava radnika, ekološke standarde i državne subvencijea kako bi se osigurala fer konkurencija.

Uprkos krizi korona virusa, britanski premijer je insistirao da neće produžiti prelazni period, što znači da Velika Britanija rizikuje da napusti prelazne aranžmane bez ikakvog stalnog trgovinskog sporazuma na kraju godine.

foto: EPA / Andy Rain

Nakon što je na izborima osigurao većinu od 80 mesta za konzervativce, Džonson je imao politički kapital da preoblikuje vladu u rekonstrukciji čiji je cilj da nagradi saveznike i promoviše nove talente.

Međutim, ubrzo je naišao na probleme. Sukobio se sa ministrom finansija Sadžidom Džavidom, nakon što je ovaj odbio da otpusti svoj tim savetnika i da se oformi zajednički tim pomoćnika premijera i ministra.

Džavid je rekao da u ministarstvu finansija moraju da budu u stanju da "kažu istinu vladi", a "predloženi aranžman bi to značajno sprečio i to ne bi bilo u nacionalnom interesu".

On je takođe kritikovao Džonsonovog savetnika Dominika Kamingsa, čiji je uticaj unutar Vlade bio jasan i koji je bio zadužen za pronalaženje tih "novih talenata". Jedan od njih je bio Endrju Sabiski, koji je zbog pritiska podneo ostavku, kada su na videlo isplivali njegovi rasistički komentari i uvrede na račun crnaca.

U februaru se Džonson suočio sa kritikama, naročito od opozicije, jer nije bio dovoljno prisutan u javnosti u vreme kada su delovi zemlje bili poplavljeni. Međutim, krajem meseca je potvrđeno da je jedan od razloga taj što je njegova partnerka Keri Simonds trudna.

Uskoro su usledile i kritike zbog sukoba unutar vlade i optužbi za mobing.

Međutim, svi ti skandali danas izgledaju krajnje nebitno, zbog izazova sa kojim se sada Džonson suočava.

PANDEMIJA KORONA VIRUSA

Velika Britanija je, čini se, prekasno odlučila da pooštri svoje mere za obuzdavanje epidemije. Premijer je 2. marta predsedavao svojim prvim sastankom o korona virusu, a brzina kojom su događaji napredovali pokazala je da vlada teško uspeva da održi korak sa izazovom koji predstavlja ova zaraza.

foto: EPA / Andy Rain

U roku od nekoliko nedelja, upozorio je da će "mnogo više porodica prerano izgubiti voljene ljude", i savetovao svakom Britancu da radi od kuće i izbegava pabove i restorane.

Ubrzo su uvedene i zabrane okupljanja. Ova drakonska ograničenja bila su daleko od onih početnih saveta starijoj populaciji da ne izlazi napolje dok je izgledalo da britanska vlada pokušava da strategijom izgradnje kolektivnog imuniteta preživi ovu epidemiju.

Veliki broj obolelih i preminulih pokazao je da ta strategija nije bila dobra.

Premijeru je dijagnostikovan korona virus krajem marta i rekao je da će se izolovati u svom stanu u Dauning stritu na nedelju dana. Ali simptomi su mu se zadržali i kasno u nedelju je objavljeno da je primljen u bolnicu na testove. Njegova trudna verenica takođe je patila od simptoma korona virusa, ali nakon nedelju dana u krevetu rekla se oporavila

Džonson, koji je napisao i biografiju Vinstona Čerčila rekao je da je objavio rat virusu.

"Moramo se ponašati kao svaka vlada u ratnim vremenima i učiniti sve što je potrebno za podršku našoj ekonomiji", rekao je.

Ali, glavna bitka Džonsona u borbi protiv bolesti, sada je njegova lična.

Kurir.rs/Beta/Blic/Tanjug

Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...