Najnovije vesti

KORONA UGROŽAVA I ASANŽA: U zatvoru u kome je osnivač Vikiliksa otkriven opaki virus (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

opasno

KORONA UGROŽAVA I ASANŽA: U zatvoru u kome je osnivač Vikiliksa otkriven opaki virus (VIDEO)

Planeta

Uslovi u zatvoru Belmarš gde se nalazi osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž mnogo su gori nego što to britanske vlasti predstavljaju, tvrdi glavni urednik Vikiliksa Kristin Hrafinson, ukazujući na opasnost od izbijanja epidemije korona virusa posle prvog smrtnog slučaja.

"Čuvari u zatvoru dolaze i odlaze, a najmanje trećina njih ne dolazi na posao ili zato što su zaraženi korona virusom ili zato što su smešteni u izolaciju", rekao je Hrafnson za RT.

Dodao je da je broj zaraženih zatvorenika u toj ustanovi mnogo veći nego što to govore zvanični podaci jer se ne radi dovoljno testova.

"Situacija je posebno zabrinjavajuća za Asanža, jer je on bio lošeg zdravstvenog stanja još pre izbijanja epidemije", rekao je Hrafinson.

Asanž je, dodaje, mnogo loše i osetljiva je osoba, posebno na bolest kao što je Covid-19.

"On ima roblema sa plućima, što znači da je rizičan pacijent čak i u normalnim uslovima. On je u situaciji u kojoj je njegov život u opasnosti svakog dana, svakog časa", rekao je Hrafnson.

On tvrdi i da britanske vlasti ne brinu o Asanžu kao ni o drugim zatvorenicima, posebno u periodu epidemije virusa Takođe je kritikovao odluku suda da se nastavi sa ročištem za izručenje Asanža Sjedinjenim Državama “kao da se ništa ne dešava u svetu”.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...