NUDIO JE ČUDO OD PROGRAMA PROTIV KORONE: Birokrate EU oterale vodećeg naučnika iz Brisela (VIDEO)
Foto: Screenshot

bruka

NUDIO JE ČUDO OD PROGRAMA PROTIV KORONE: Birokrate EU oterale vodećeg naučnika iz Brisela (VIDEO)

Planeta -

Predsednik saveta za naučna istraživanja Evropske unije za ERC podneo je ostavku posle tri meseca zbog napada na naučno upravljanje i političke operacije EU.

Mauro Ferari rekao je da je izgubio veru u sistem nakon što nije uspio uspostaviti poseban program za borbu protiv koronavirusa.

Izvršni komitet EU, Evropska komisija saopštila je da žali što je podnela ostavku u tako ranoj fazi.

U njemu je rečeno da ima najopsežnije mere za borbu protiv virusa.

Citirano je da je jedan poslanik optužio prof Ferrarija da je zauzeo "stavove za odnose s javnošću".

Mauro Ferrari je italijansko-američki naučnik poznat kao pionir na polju nanomedicine sa decenijama rada u SAD-u. Kada je preuzeo ulogu šefa Evropskog saveta za istraživanje, naglasio je svoju posvećenost služenju društvu.

U izjavi za Financial Times i Corriere della Sera u Italiji, on je govorio o svojoj posvećenosti "idealističkom snu o Ujedinjenoj Evropi ... srušenom od sasvim drugačije stvarnosti".

Kako je tragedija pandemije postala jasna, prof Ferrari kaže da se založio za poseban program usmeren na borbu protiv Covid-19, pri čemu su najbolji svetski naučnici imali resurse da se bore protiv novih lekova, vakcina, dijagnostičkih alata i ponašanja zasnovanih na naukama " da zameni često improvizovane intuicije političkih lidera ".

Njegovi predlozi su jednoglasno odbijeni od strane upravnog tela saveta, jer je ERC finansirao istraživanje „odozdo prema gore“ koje su predložili sami naučnici i nije video korisni uticaj na društvo kao opravdanje finansiranja.

Prof Ferrari opisuje kako je tada direktno sarađivao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leien i razvio plan kojem je doprinela.

Međutim, žali se da je njegova direktna umešanost sa gospođom von der Leien "stvorila unutrašnju političku oluju" i kada je prešla na različite delove Komisije, veruje da se "raspadala od udara".

EU se često bori da postigne konsenzus o rješavanju epidemije Covid-19. Ministri finansija obustavili su u srijedu pregovore o tome kako pomoći zemljama južne eurozone koje su najteže pogođene pandemije. Razgovori su trebali nastaviti u četvrtak.

Nakon ostavke prof Ferrarija, nemački poslanik Christian Ehler rekao je veb stranici Science Business da su predlozi prof. Ferrara suprotni pravnoj osnovi ERC-a i da predstavljaju "prozorske odnose za odnose sa javnošću na krizi coronavirusa".

Jedan od uslova za bespovratna sredstva ERC je da se naučnici prijavljuju za finansiranje „odozdo prema gore“ za istraživanja bilo u javnoj ili u privatnoj istraživačkoj organizaciji.

Kada je 1. januara počeo da radi u ERC-u, navodno je dobio dozvolu za nastavak dela u SAD-u u koji je bio uključen. Science Business izvestio je da je ovaj aranžman neobičan za ERC i da je već izazvao kritike izvana.

Opis slikeProf Ferrari je rekao da je sarađivao direktno sa Ursulu von der Leien Portparol Evropske komisije je u izjavi naglasio da je predsednik ERC-a predsedavao savetom i bio poseban savetnik Komisije, dok je sam savet definisao „strategiju i metodologije finansiranja ERC-a“.

Portparol Komisije rekao je da je više od 50 projekata ERC-a uključeno u borbu protiv pandemije Covid-19, a odabrano je 18 predloga za istraživanje i razvoj.- u različitim naučnim oblastima, od virologije do društvenog ponašanja.

Prof Ferrari je rekao da je vreme da se on vrati „na prve linije borbe protiv Covid-19, sa stvarnim resursima i odgovornostima, daleko od kancelarija u Briselu, gde su moje političke veštine očigledno neadekvatne“.

Komisija je saopštila da je zahvalna za „snažno lično ulaganje“ prof Ferrarija i poželela mu dobro za budućnost.

Kurir.rs//BBC Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track