KORONA UNIŠTILA STARAČKI DOM: Priča iz Kanade je najjezivija do sada! Protiv virusa krenuli tek POSLE 2 NEDELJE (VIDEO)
Foto: Screenshot

tuga

KORONA UNIŠTILA STARAČKI DOM: Priča iz Kanade je najjezivija do sada! Protiv virusa krenuli tek POSLE 2 NEDELJE (VIDEO)

Planeta -

Dom za penzionere u Kanadi koji je izgubio gotovo polovinu stanovnika zbog koronavirusa, a sada se sprema da zaštiti preostale zdrave stanovnike koji su živeli pored zaraženih komšija skoro dve nedelje.

Starački dom Pajnkrest, privatni objekat u gradiću Bobkaidžn, Ontario, postao je jedna od najsmrtonosnijih žarišta 19 zemalja. Dvadeset sedam od 65 stanara kuće podleglo je bolesti, a preminuo je i supružnik jednog stanovnika, koji je često dobrovoljno dolazio u kuću.

Ali tek prošle nedelje - nakon 16 smrti - bolesni stanovnici u kući su konačno razdvojeni od zdravih stanovnika, navodi CBC Njuz. Korona je na Pajnkrestu prvi put proglašena 18. marta.

Troje stanovnika je nedugo su bili pozitivni naCovid-19, a sledećih nedelja virus se provukao kroz kuću, nadvladavši stanovnike i zarazivši desetine osoblja.

Raspored objekta zakomplikovao je napore za suzbijanje epidemije. Pajnkrest ima kombinaciju privatnih, polu-privatnih soba za smeštaj stanovnika, kao i zajedničkih soba u kojima spavaju četiri osobe. U nekim slučajevima, međutim, samo je zavesa razdvojila stanare, iako je osoblje porodicama reklo da su bolesni stanovnici izolovani.

U izjavi za medije Pajnkresta i lokalne zdravstvene vlasti 20. marta saopštili su da su svi stanovnici izolovani u odvojena područja uz obroke poslužene na tanjiru i osoblje koje koristi ličnu zaštitnu opremu.

Nakon smrtnih slučajeva, premeštanje objekta konačno je omogućilo osoblju da zdrave stanovnike preseli u svoje sopstvene sobe. „To je razlog zbog čega mi sada imamo prostor. Jer smo izgubili ... stanovnike ", rekla je Sara Gardiner, medicinska sestra u Pajkrestu, za CBC Njuz. „Ali ranije, zaista nije bilo prostora za to. Mislim da bi to bilo nemoguće. " Dvadeset i četiri pripadnika osoblja su bili pozitivni , a mnogi stanovnici pretpostavljaju da imaju virus.

„To je ratna zona - više od jedne medicinske sestre je to reklo“, rekla je novinarima dr Mišel Snar, Pajnkrestov medicinski direktor. „Osećam se kao ratni komandant.“

Kao i druge države širom sveta, i Kanada se suočila sa velikom porastom broja slučajeva koronavirusa u domovima za dugotrajno zbrinjavanje širom zemlje, čiji su stanovnici među najosjetljivijim na virus. Kanada je u utorak prijavila 17.063 slučaja koronavirusa i 345 smrtnih slučajeva, od čega gotovo polovina dolazi iz domova za dugotrajno zbrinjavanje. Neke ustanove su povećale mere predostrožnosti, uključujući proveru temperature za radnike koji ulaze i sprečavaju pomoćnike za negu i čišćenje osoblja da rade na više lokacija.

Pokrajinski čelnici obećali su milione dolara podrške i obećali da će zaposliti više osoblja. Premijer Kvebeka, Fransoa Lega, rekao je da je 519 objekata u pokrajini zabeležio slučaj koronavirusa. U Ontariju je umrlo 67 stanovnika, a 51 dom dugotrajne nege se bori sa slučajevima korone. "Ono što vidimo da se dešava sa našim starijim osobama i u našim domovima za dugotrajno zbrinjavanje ... teško je obraditi, teško je shvatiti i sa njima je teško rešiti se", izjavio je novinarima premijer Ontarija, Dag Ford.

Kurir.rs/Gardian Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track