AMERIČKI NAUČNICI OTKRILI LOŠU VEST O KORONI: Nade da će uskoro splasnuti, što je nagoveštavao i Tramp, nemaju osnova
Foto: EPA-EFE/MORELL, Profimedia

jasno

AMERIČKI NAUČNICI OTKRILI LOŠU VEST O KORONI: Nade da će uskoro splasnuti, što je nagoveštavao i Tramp, nemaju osnova

Planeta -

Američki naučnici uputili su pismo Beloj kući u kojem tvrde da se čini da koronavirus neće nestati kako dođe toplije vreme. Podsetimo, Tramp je nedeljama govorio da će virus "čudom nestati kada postane topliji".

U pismu Beloj kući članovi Nacionalne akademije nauka kažu da podaci o tome kako vruće i hladno vreme utiču na koronavirus nisu specifični. Napominju da čak i ako toplije vreme utiče na virus, to neće biti mnogo jer je jako malo ljudi na svetu do sada postalo imuno na virus.

"Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da se koronavirus može sporije prenositi u okruženjima sa višim temperaturama i vlagom. Međutim, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, ovo smanjenje efikasnosti prenosa ne može dovesti do značajnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mera." su u pismu.

U pismu je navedeno da je jedno istraživanje epidemije u Kini pokazalo da se virus eksponencijalno širio čak i pod uslovima maksimalne temperature. Svaka zaražena osoba ga je proširila u proseku na još dve osobe.

Dr. Villiam Šafner, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt, rekao je: "Iako se možemo nadati da će vreme doprineti da uspori širenje virusa, ne možemo se osloniti samo na njega. Moramo nastaviti da primenjujemo socijalno distanciranje i druge mere za smanjenje prenošenja." , rekao je za CNN.

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da će se koronavirus povući s toplijim vremenom.

"Mnogi misle da će virus nestati u aprilu, kada će doći i toplije vreme. Virusi bi inače nestali i u aprilu", rekao je Tramp u pismu guvernerima.

Trump je tu tvrdnju ponovio kasnije tog dana na političkom skupu u Nev Hampshireu.

"Izgleda da će virus nestati u aprilu. Znate da kad malo zagrije virusi čudesno nestanu", rekao je.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA-EFE/MORELL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track