NEMA LEKOVA NI VAKCINE, ALI JE JUŽNA KOREJA USPELA DA POMOGNE ZARAŽENIMA: Dvoje pobedili koronu posle ove terapije
Foto: EPA/Yonhap

i dalje u eksperimentalnoj fazi

NEMA LEKOVA NI VAKCINE, ALI JE JUŽNA KOREJA USPELA DA POMOGNE ZARAŽENIMA: Dvoje pobedili koronu posle ove terapije

Planeta -

Dvoje starijih Južnokorejaca, obolelih od koronavirusa, oporavilo se od teške upale pluća pošto su lečeni plazmom pacijenata koji su ozdravili od tog virusa.

Naučnici su utvrdili da je obolele od covida-19 moguće lečiti krvnom plazmom pacijenata koji su savladali tu bolest, a koja sadrži potencijalno korisna antitela.

Terapija plazmom mogla bi da bude „alternativo lečenje za pacijente u kritičnom stanju koji ne reaguju dobro na antivirusne lekove”, rekao je Čoi Jun-jong, lekar jedne bolnice u Seulu, gde se dvoje obolelih nalazi na lečenju.

Međutim, potrebna su opsežnija klinička testiranja kako bi se dokazala efikasnost.

foto: EPA / YONHAP

Jedan pacijent je 71-godišnji muškarac čije se stanje poboljšalo nakon što je dobio antitela od izlečenog pacijenta starosti od dvadesetak godina, sa steroidima.

Zdravstveno stanje druge pacijentkinje (67) nije se u početku poboljšalo uzimanjem lekova, tačnije lekova protiv malarije i terapijom kiseonikom.

Kvon Jun-vok, iz Centra za kontrolu bolesti u Seulu, ocenio je da je lečenje plazmom „važno”, s obzirom na to da za sada ne postoje lekovi ni vakcina protiv covida-19.

Terapija plazmom već je pokazala svoju efikasnost, tokom eksperimentalnog lečenja malih razmera od drugih zaraznih bolesti kao što su ebola i SARS.

U pariskim bolnicama upravo se sprovodi istraživanje na 60 obolelih, a slično je i u SAD i Kini.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track