OKRŠAJ IZNAD ALJASKE: Američki lovci presreli iljušine, ali Rusi otkrivaju šta se zaista dogodilo
Ilustracija, Foto: Profimedia

ušli u vazdušni prostor sad i kanade

OKRŠAJ IZNAD ALJASKE: Američki lovci presreli iljušine, ali Rusi otkrivaju šta se zaista dogodilo

Planeta -

Američki lovci presreli su u sredu dva ruska protivpodmornička aviona Il-38 na teritoriji Aljaske, saopštila je komanda Vazdušno-kosmičke odbrane Severne Amerike (NORAD).

„Ruski avioni su presretnuti iznad Beringovog mora severno od Aleutskih ostrva. Oni nisu ušli u vazdušni prostor SAD ili Kanade“, navodi se u saopštenju NORAD-a na Tviteru.

​Navodi se da su u presretanju ruskih aviona učestvovala dva američka lovca F-22 uz podršku KC-135 „Stratotanker“ i E-3 AVAKS.

Avioni Il-38 otkrili „neprijateljske“ podmornice

Sa svoje strane, pres-služba Istočnog vojnog okruga saopštila je da su protivpodmornički avioni Il-38 Pacifičke flote izveli let maksimalnog dometa sa premeštanjem na operativni aerodrom, a avione Il-38 pratili su lovci-presretači MiG-31.

„Posade vežbaju pilotiranje protivpodmorničkim avionima Il-38 i transportnim avionima An-12 i An-26 u potrazi za različitim ciljevima na moru. Kako bi pronašli podmornice uslovnog neprijatelja, protivpodmornički avioni koristili su radarska i hidroakustična sredstva za detekciju, a takođe i uslovno primenili protivpodmorničko oružje“, saopštila je pres-služba.

Ministarstvo odbrane Rusije više puta je isticalo da ruska avijacija obavlja letove u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora.

Za rusku Tihookeansku flotu pronalaženje podmornica je od ključnog značaja. U vodama na Dalekom istoku plovi američka atomska podmornica „Ohajo“, koja u okviru svojih raketa nosi trećinu američkog nuklearnog arsenala.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track