ORBAN PRODUŽIO MERE KARANTINA DO DALJEG: Sme da se izlazi samo do posla ili prodavnice
Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

dobio proširena ovlašćenja

ORBAN PRODUŽIO MERE KARANTINA DO DALJEG: Sme da se izlazi samo do posla ili prodavnice

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban, kojem su nedavno proširena ovlašćenja u sklopu vanrednog stanja, izjavio je da se do daljeg produžavaju mere karantina uvedene u martu u borbi protiv širenja koronavirusa.

Mere karantina, kojima se zabranjuje izlazak osim za odlazak na posao, u kupovinu osnovnih namirnica, ili na vežbe, trebalo je da traju 11. aprila. "Produžavamo mere ograničenog kretanja i to produžujemo na neodređeno vreme", rekao je Orban.

Mađarski premijer je rekao da će svake nedelje biti razmotrene te mere u skladu sa trenutnom situacijom. Pozvao je Mađare da poštuju mere karantina tokom Uskršnjih praznika, da izbegavaju okupljanja i drže fizičko odstajanje. Premijer je ovlastio gradonačelnike da donose i restriktivnije mere, ako je to potrebno.

Viktor Orban je prošle nedelje od parlamenta dobio proširena ovlašćenja, nakon usvajanja zakona prema kojem vlada može da upravlja zemljom uredbama i može u nedogled da produžava vanredno stanje bez prethodne konsultacije sa parlamentom.

Evropska unija, SAD i mnoge druge zemlje pozvale su mađarske vlasti na uzdržanost i poštovanje vladavine prava, izražavajući zabrinutost da bi takva ovlašćenja mogla da ugroze suštinske principe demokratije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track