PUSTIĆEMO VAS DA UMRETE U VODI! Na Maltu niko neće stići
Ilustracija, Foto: AP/Emrah Gurel

migranti

PUSTIĆEMO VAS DA UMRETE U VODI! Na Maltu niko neće stići

Planeta -

Dok Italija, Malta, pa čak i Libija, zatvaraju svoje luke pod izgovorom pandemije, napetost i guzva u Sicilijanskom kanalu raste.

Samo u poslednjih 7 dana trgovci ljudima otpremili su iz Afrike, najčešće sa obala Libije, u dvadesetak brodova, barki i gumenih čamaca oko 1.000 migranata, a oko 500 ljudi su vraćeni natrag u Libiju, dok sudbina migranata koji su bili na nekim plovila ostaje nepoznata.

"Polako umiremo, molim vas, ne ostavljajte nas na same, spasite nas", jedna je od poruka koje je "Alarm Phone", telefonska centrala, deo humanitarnog projekta, gde migranti šalju sms poruke za pomoć i spasavanje, dobio i objavio.

Humanitarne organizacije strahuju da ima puno nestalih.

Sa broda "Alan Kurdi", vlasništvo humanitarne organizacije, koji već nekoliko dana plovi sa 150 ljudi, šalju apel za pomoć jer su ostali bez hrane, a gorivo je na minimumu.

Sredinom nedelje drugi brod sa 66 ljudi, koji je bio blizu u malteške luke spašen je 40 sati nakon što je zatražio pomoć.

Neki od preživelih su rekli da su oružane snage Malte pokušale da preseku kabl motora.

"Pustićemo vas da umrete u vodi. Na Maltu niko neće stići", rekli su im, tvrde spaseni migranti.

Apel pape Franje da se "da se niko neće spasiti sam" koji je uputio 27 marta u pismu podrše humanitarnoj organizaciji "Mediterranea Saving Humans", izgleda da niko nije čuo.

Predsednica organizacije Alešandra Sciurba, je tim povodom izjavila kako se nada da će reči Svetog oca dopreti i do srca vladara Evrope i Italije, koji su u ovim satima "zatvorili luke za čovečanstvo".

Kurir/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track