VIJETNAM PRIMER BORBE PROTIV KORONE: Od 95 MILIONA stanovnika, zaraženo 262, umrlih NEMA
Foto: EPA / LUONG THAI LINH

rane mere

VIJETNAM PRIMER BORBE PROTIV KORONE: Od 95 MILIONA stanovnika, zaraženo 262, umrlih NEMA

Planeta -

Kao zemlja koja nema nijedan smrtni slučaj, a broj zaraženih korona virusom kreće se u nekoliko stotina, Vijetnam je dobio pohvale Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i može služiti kao primer države koja je uspela da obuzda pandemiju.

Iako graniči s Kinom, Vijetnam je ranim i odlučnim merama poput raširenog testiranja i strogog karantina, i društvenim jedinstvom zasad izbegao situaciju u kakvu je korona virus doveo Evropu i SAD.

foto: EPA / LUONG THAI LINH

Broj zaraženih u Vijetnamu prema brojaču univerziteta Džons Hopkins je 262, u zemlji koja broji više od 95 miliona stanovnika.

Službena statistika pokazuje kako je u Vijetnamu u karantinu ili izolaciji trenutno 75.000 osoba, a država je za sad sprovela više od 121.000 testova.

foto: EPA / LUONG THAI LINH

U toj komunističkoj zemlji na jugoistoku Azije do sada nema preminulih od covida-19, a stopa zaraze značajno je niža nego u razvijenijoj Južnoj Koreji, Singapuru ili čak Tajvanu - državama koje su hvaljene zbog svog odgovora na krizu, prenosi hrvatski Index.

Kidong Park, predstavnik SZO za Vijetnam, veruje da je za njegov uspeh ključno bilo rano delovanje.

foto: EPA / LUONG THAI LINH

"Vijetnam je na pandemiju odgovorio rano i proaktivno. Njihova prva vežba procene rizika dogodila se početkom januara, nedugo nakon što su prijavljeni prvi slučajevi u Kini", ističe Park i dodaje da je država brzo uspostavila Nacionalni upravljački odbor za prevenciju i kontrolu covida-19.

Iako ima mali broj potvrđenih slučajeva, i Vijetnam je 1. aprila stavio celu državu u karantin, puno brže i odlučnije nego Velika Britanija i Italija koje su to učinile tek kad im se broj zaraženih počeo meriti u hiljadama.Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / LUONG THAI LINH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track