ŽIVOT SE LAGANO VRAĆA U ITALIJU: Miris roštilja ponovo u vazduhu, otvaraju se neke radnje! Postepeno popuštanje mera!
Foto: EPA / Angelo Carconi

opšti karantin

ŽIVOT SE LAGANO VRAĆA U ITALIJU: Miris roštilja ponovo u vazduhu, otvaraju se neke radnje! Postepeno popuštanje mera!

Planeta -

U Italiji, nakon višenedeljne blokade zbog pandemije virusa kovid-19 koji je u toj zemlji odneo život više od 20.000 ljudi, od danas počinju postepena otvaranja, uz oprečne stavove regionalnih lidera.

Od danas će, osim prehrambenim prodavnicama i apotekama, rad biti dozvoljen i prodavnicama poput knjižara i radnjama s dečjom garderobom.

foto: Profimedia

U Italiji su restriktivne mere kojima je ograničeno kretanje ljudi produžene do 3. maja, međutim prvi korak posle rimokatoličkog Vaskršnjeg ponedeljka, 13. aprila, odnosi se na postepena obnavljanja poslovnih aktivnosti, a ta odluka naišla je na suprotstavljene stavove lidera pojedinih regiona.

foto: EPA / LUCIANO DEL CASTILLO

Lideri Lombardije i Pijemonta, koji su među najteže pogođenim regionima virusom kovid-19, su među onima koji su se usprotivili odluci italijanske vlade i u tim regionima će knjižare i papirnice i dalje biti zatvorene.

foto: EPA / MOURAD BALTI TOUATI

Prema novom pravilniku koji danas stupa na snagu u Venetu, građani su u obavezi da nose zaštitne maske i rukavice, ili da sa sobom imaju gel za dezinfekciju, van svog doma, dozvoljeno je bavljenje sportskim aktivnostima u neposrednoj blizini prebivališta, a u Venetu će takođe biti dozvoljeno obeležavanje Dana oslobođenja Italije, 25. aprila i Međunarodnog praznika rada, 1. maja - uz tradicionalni roštilj, ali isključivo na privatnom posedu i sa članovima porodice, ne i prijateljima.

foto: Profimedia

Ligurija je najavila postepena otvaranja koja se odnose, pored ostalog, na vrtlastvo, brodogradnju i manje građevinske radove, uz napomenu da "prvi mali koraci" zahtevaju veliku odgovornost i oprez.

foto: EPA / FABIO MUZZI

U regionu Lacio knjižare će biti otvorene od 20. aprila kako bi se osigurale sve mere bezbednosti.

foto: EPA / Riccardo Antimiani

Više od 60 miliona građana Italije već više od mesec dana je pod merama opšteg karantina koje su produžene do 3. maja, a očekuje se da će građani te zemlje imati veću slobodu kretanja od 4. maja pošto su restriktivne mere doprinele usporavanju virusa kovid-19 u toj zemlji.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / FABIO FRUSTACI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track