LEKAR SKORO STOGODIŠNJAK POBEDIO KORONU, A I DALJE LEČI PACIJENTE: Evo čemu se čudi kod svojih kolega u Francuskoj VIDEO
Foto: YT Screenshot

Kristijan Šenaj

LEKAR SKORO STOGODIŠNJAK POBEDIO KORONU, A I DALJE LEČI PACIJENTE: Evo čemu se čudi kod svojih kolega u Francuskoj VIDEO

Planeta -

Doktor Kristijan Šenaj je gotovo dovoljno star da se seti španskog gripa 1918. godine i lečio je obolele od tifusa tokom Drugog svetskog rata. Sada, kad se bliži svom 99. rođendanu, i dalje se brine za pacijente sa koronavirusom.

Šenaj održava virtuelne konsultacije za pacijente, od kojih je neke lečio decenijama, telefonom i internetom i vraća se nedeljnim posetama u penzionerskom domu, nakon kratkog boravka u karantinu.

Ali morao je da prekine sa praksom, nakon što su dva agresvna pacijentra tražila da im preda zalihe maski. Ubrzo nakon toga, on se uvrstio u dvonedeljni karantin nakon što je dobio simptome COVID-19.

"Da sam svoju ordinaciju držao otvorenom, to bi bila laboratorija za virus, ležaljku infekcije", rekao je Šenaj, koji hoda sa štapom, ali inače je dobrog zdravlja.

Poreklom iz Angersa u zapadnoj Francuskoj, radio je kao zavarivač pre nego što je postao lekar, na kraju se kvalifikovao za radiologa i vratio se u opštu praksu. Njegov sin, takođe lekar, penzionisao se, ali on nije.

Kaže da ga je nedovoljna pripremljenost Francuske za takvu globalnu pandemiju frustrirala i borio se da shvati kako se zapadna sila tokom mirnodopskog vremena može boriti za zbrinjavanje svojih pacijenata.

"Osećate se nemoćno", rekao je. "Ne postoji lečenje, nemamo način da znamo ko je bolestan, a ko nije i ne možemo da izolujemo pacijente."

Mnogi njegovi pacijenti se bore da dobiju termin za pregled, jer je on jedan od tri lekara u gradiću koji ima 19.000 stanovnika.

"Lekari ne žele nove pacijente, preplavili su me", rekao je.

Čak i bez zdravstvenih teškoća -ne nosi naočare tokom konsultacija - Šenaj zna koliko je opasan koronavirus za starije osobe, uključujući i njega samog.

Ali prvi put je posetio lokalni starački dom za misionare 1951. godine i, bez poznatih slučajeva koronavirusa unutra, kaže da ne može da okrene leđa praksi dugoj sedam decenija, čak i ako se širom Francuske takvi domovi pojavljuju kao ranjiva linija fronta u pandemiji .

„Poznajem ih još od vremena kada su bili mladi sveštenici studenti. Oni su otišli ​​u Ameriku, Afriku i Indiju “, rekao je. "Sada su stari i slabi."

Kurir.rs/Reuters Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track