KORONA NIJE KAO DRUGO STANJE: Britanci dali 20 miliona USD za lažni test na antitela, "jednostavan kao oni za trudnoću"
Foto: EPA / WILL OLIVER

bruka

KORONA NIJE KAO DRUGO STANJE: Britanci dali 20 miliona USD za lažni test na antitela, "jednostavan kao oni za trudnoću"

Planeta -

Britanska vlada platila je 20 miliona dolara za neispravne testove na koronavirusna antitela dve kineske kompanije, prenosi Njujork Tajms.

Premijer Boris Džoson je tvrdio da su jednostavni kao "test za trudniću" u izjavi19. marta i dodao „Mogu da budu promene stvari drastično“.

Univerzitet Okford je ovog meseca utvrdio da su testovi netačni, prenosi Tajms.

Pola miliona testova je na skladištu, dok je ostalih 1,5 miliona takođe nestalo. Britanska vlada se sada trudi da pregovara o načinu da se povrati bar deo novca koji je potrošen.

Testovi na antitela, koji otkrivaju da li je neko ikada bio zaražen koronavirusom, tek počinju da se uvode u SAD, mada većinu dostupnih testova nije odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA) od ove nedelje.

Zvaničnici za javno zdravstvo, poput komesara FDA Stiven Han, rekli su da je testiranje antitela "jedan od ključeva" za sigurno ponovno otvaranje državnih i gradskih ekonomija.

"Daljnje pojačano testiranje i dijagnostifikovanje, kao i test na antitela zaista će biti neophodno jer se krećemo dalje od maja, u letnje mesece, a zatim u jesen", rekao je Han u nedelju .

Pritisnut zašto je SAD još uvek „daleko iza“ drugih zemalja tokom ispitivanja COVID-19, komesar FDA Han kaže da je „u nekim oblastima vrlo lako dobiti test“, a u drugima nije.

„Moramo više da uradimo, o tome nema sumnje“, dodaje on.

Kurir.rs/The Hill Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track