OVO JE IZAZVALO BES AMERIČKOG GENERALA: Jednim testom Rusi ugrozii čitav svemirski program SAD (VIDEO)
Foto: Youtube Sscreenshot

strategija

OVO JE IZAZVALO BES AMERIČKOG GENERALA: Jednim testom Rusi ugrozii čitav svemirski program SAD (VIDEO)

Planeta -

Rusija je izvela još jedan test svog presretača Nudol, dizajniranog za protivsatelitske misije, navodi američka svemirska komanda u izjavi u sredu.

Test je održan sa ruskog poligona Plecek.

Test, koji je uključivao sistem poznat kao PL19 / Nudol, nije uključivao živu orbitalnu metu. Američki zvaničnici kritikovali su test.

„Ovaj test je još jedan dokaz ruskog licemernog zalaganja za predmete za kontrolu svemirskog naoružanja čiji je cilj da ograniče sposobnosti Sjedinjenih Država, a očigledno nemaju nameru da zaustave svoje programe protiv-svemirskog oružja“, rekao je glavni komandant svemirske komande, Džej Rejmond.

„Ruski DA-ASAT test pruža još jedan primer da su pretnje američkim i srodnim svemirskim sistemima stvarne, ozbiljne i rastuće“, dodao je general Rejmond. "Sjedinjene Države su spremne i posvećene odvraćanju od agresije i odbrani Nacije, naših saveznika i američkih interesa od neprijateljskih dela u svemiru."

Protiv-satelitsko naoružanje sa direktnim usponom ili DA-ASAT-ovi dizajnirani su da lete sa zemljine površine kako bi presreli satelitski cilj u orbiti. Samo dve zemlje su sprovele žive testove oružja u stilu DA-ASAT. Kina se 2007. suočila sa međunarodnom kritikom zbog testiranja svog SC-19 ASAT na satelitu, stvarajući ogromno polje krhotina, čiji će delovi padati za zemlju decenijama.

U 2019. godini, Indija je provela svoj prvi ASAT test koristeći presretač balističke raketne odbrane Pritvi Defense Vehicle Mark II protiv manjeg satelitskog cilja na nižoj nadmorskoj visini. Neki komadi krhotina koji su ostalu posle testa vidljivi su u orbiti.

2008. godine, Sjedinjene Države oborile su propadajući satelit Nacionalne izviđačke službe na maloj nadmorskoj visini koristeći presretač SM-3 u operaciji "Burnt Frost". Obaranje je opisano kao neophodna mera za zaštitu od otpadaka sa satelita koji ugrožavaju ljude.

Protiv-satelitsko naoružanje sa direktnim usponom i anti-balističke rakete imaju zajedničko tehnološko nasleđe, a oba se oslanjaju na kinetičko presretanje cilja izvan zemljine atmosfere. Ciljne misije se, međutim, razlikuju u slučaju da sateliti u niskozemnoj orbiti putuju u orbitalnoj ravnini dok nosioci balističkih raketa ponovo dolaze na suborbitalne putanje.

Američki zvaničnici nedavno su izrazili i zabrinutost zbog ruskog koorbitalnog oružja ASAT. Smatra se da su to posebni sateliti koji mogu menjati svoje orbite kako bi se približili protivničkim satelitima. Izjava američke svemirske komande, koja najavljuje ruski Nudol test, primetila je da DA-ASAT test „dolazi posle ruskih testiranja u orbiti SAD-a istaknutim u februaru, naime COSMOS 2542 i COSMOS 2543.“

Diplomat je prvi put izveštavao o testiranju sistema Nudol 2018. godine.

Kurir.rs/Diplomat Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track