Najnovije vesti

MAKRON UPOZORAVA EU: Ili dajte 400 milijardi evra ili raspad! Evropska unija gubi smisao, preti joj kolaps!
Foto: EPA/YOAN VALAT

trenutak istine

MAKRON UPOZORAVA EU: Ili dajte 400 milijardi evra ili raspad! Evropska unija gubi smisao, preti joj kolaps!

Planeta

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da će Evropska unija doživeti kolaps kao "politički projekat" ako ne pomogne članicama sa pogođenom ekonomijom, poput Italije, da se oporave od pandemije koronavirusa.

Makronove dramatične izjave svojevrsni su ultimatum bogatijim i fiskalno odgovornijim zemljama severne Evrope da moraju da pristanu na zajedničko finansiranje oporavka pod uslovima južnih zemalja ili Evropska unija više neće postojati jer će, prema njegovom mišljenju, izgubiti smisao.

Makron je u Jelisejskoj palati dao intervju za Fajnenšel tajms u kojem je poručio kako EU „nema izbora“ nego „da izda zajednički dug sa zajedničkim garancijama“, kako bi se finansirale članice prema njihovim potrebama.

Poznato je da se Nemačka i Holandija protive toj ideji. Makron insistira da je ovo „trenutak istine“ za Evropu, za njeno zajedničko tržište i solidarnost tokom pandemije.

"Ako ovo ne učinimo danas, kažem vam da će populisti pobediti – danas, sutra, dan nakon toga, u Italiji, možda Francuskoj i drugde", naglasio je.

Francuska traži dodatnih 400 milijardi evra alokacije iz budžeta EU na sredstva koja su već osigurala Evropska centralna banka i ostale EU institucije. Na pitanje šta će se dogoditi ako se ne postigne sporazum oko takvog fonda, hoće li doći do kolapsa evrozone, Makron je odgovorio eksplicitno: "Da, moramo biti jasni – i evropske ideje... Ne možete imati zajedničko tržište ako neke žrtvujete".

foto: Profimedia

Očigledno je da se u EU odvija ogromna finansijska drama, kao i da su južne zemlje svesne kako dugoročno više ne mogu kontrolisati putanje fiskalnih dugova. Istovremeno, sada su već i javne finansije severnih zemalja takođe vrlo zategnute pa ne žele da ugroze svoje nacionalne ekonomske, zdravstvene i socijalne sisteme pomažući jugu.

U situaciji kad značajno rastu prinosi, odnosno, cena italijanskog duga u odnosu na cenu po kojoj se zadužuju Nemci, očigledno je da se upravo čistom finansijskom mehanikom trenutno još više produbljuje jaz između grupe južnih i severnih zemalja.

Makronova je procena kako su mnoge zemlje ionako već pogazile odrednice EU sporazuma pa finansiraju posledice COVID-19 krize izvan dogovorenih okvira, piše Jutarnji list.

Makron je rekao kako je u konstantnom dijalogu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i holandskim premijerom Markom Ruteom oko finansiranja oporavka EU. Uz to je podsetio kako ne bi trebalo da se ponovi greška kakvu je napravila Francuska kad je nakon prvog svetskog rata insistirala na repatrijaciji od Nemačke, što je rezultiralo Hitlerovim populizmom i katastrofom Drugog svetskog rata. Makron smatra kako danas svetu treba nešto poput Maršalovog plana ili „helikopterskog novca“.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...