OVAJ ANALITIČAR JE POGODIO ISHODE SVIH IZBORA U AMERICI OD 1984. GODINE: Evo šta misli da će se dogoditi u novembru
Foto: EPA/Oliver Contreras

kolike šanse ima tramp

OVAJ ANALITIČAR JE POGODIO ISHODE SVIH IZBORA U AMERICI OD 1984. GODINE: Evo šta misli da će se dogoditi u novembru

Planeta -

Pandemija koronavirusa i ekonomski potresi koje je izazvala u SAD umanjile su šanse ponovnog izbora aktuelnog predsednika Donalda Trampa, ocenio je Alan Lihtman, stručnjak i predavač na Americkom univerzitetu u Vašingtonu.

"Ukoliko pandemija ne bude besnela u novembru - neće biti razloga sa odlaganje ili otkazivanje predsedničkih izbora. Ali, nikada ne možete sa sigurnošću znati šta bi mogao da učini Donald Tramp. On nije pokazivao razumevanje za zakone ili uvažavanje Ustava. Zainteresovan je samo za sebe samog", kaže Lihtman.

U pitanju analitičar koji je tačno predvideo ishode poslednjih sedam ciklusa predsedniöckih izbora u SAD od 1984. godine. On očekuje da će izbori biti održani u zakazanom terminu 3. novembra 2020. i da bi, u slucaju poteškoća zbog Kovida-19, građanima trebalo omogućiti glasanje poštom - mehanizma kom se Tramp žestoko protivi.

Američki stručnjak ukazuje da bi se, ukoliko aktuelni američki predsednik proceni da će biti poražen, moglo dogoditi i da proglasi vanredno stanje i odloži održavanje izbora na neodređeno vreme.

foto: EPA-EFE/TRACIE VAN AUKEN

Lihtman dodaje da, iako Trampu brojke trenutno nisu naklonjene već govore u korist njegovog demokratskog protivkandidata Džozefa Bajdena, nije siguran koliko je uputno podatke dobijene u tako ranoj fazi koristiti za procenu razvoja događaja mesecima unapred.

Okolnosti su po Donalda Trampa do pre nekoliko meseci izgledale mnogo bolje nego danas, dodaje američki stručnjak.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track