NE NAZIRE SE JOŠ KRAJ EPIDEMIJE: Zamenik šefa nemačkog Instituta za zarazne bolesti govorio o KORONA VIRUSU
Foto: Profimedia

NEMAČKA

NE NAZIRE SE JOŠ KRAJ EPIDEMIJE: Zamenik šefa nemačkog Instituta za zarazne bolesti govorio o KORONA VIRUSU

Planeta -

Zamenik šefa nemačkog Instituta za zarazne bolesti Robert Koh Lars Šade upozorio je danas da je situacija u vezi sa korona virusom, i pored velikog dostignuća proteklih nedelja, i dalje ozbiljna.

"Ne nazire se još kraj epidemije. Broj slučajeva može ponovo porasti", naglasio je Šade na konferenciji za štampu.

On je istakao da svaki pojedinac mora dati svoj doprinos da broj infekcija bude što niži, i to, pre svega, iz solidarnosti sa medicinskim osobljem i rizičnim grupama.

Preneo je da je juče broj reprodukcije virusa bio na 0,9, i da postoje velike regionalne razlike.

Ssade smatra da je velika opasnost od drugog talasa infekcije ako dođe do brzog popuštanja mera.

"Što manje razumeno ili što manje sprečimo virus, to će više da se popne na njegov broj reprodukcije koji je iznad 2 i 3. Ako se budemo ponašali kao da se ništa ne dešava sigurno će uslediti novo izbijanje infekcije", objasnio je Ssade, ukazujući da je kod postepenog popuštanja mera rizik manji.

Ukazuje da će biti potrebno još mnogo meseci za povratak u situaciju koja omogućava potpuno normalnu svakodnevnicu.

Rekao je da su najpogođenije osobe u Nemačkoj u proseku u starosti od 50 godina, i da virus pogađa kako žene tako i muškarce.

Šade ističe da je prošle nedelje zabeležen i najveći porast smrtnih slučajeva, te kazao da i dalje pristižu izveštaji o infekciji u staračkim domovima i bolnicama.

foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

"Stop smrtnosti je u poslednje vreme kontinuirano rasla, a to je pre svega vezano za ulazak infekcije u staračke domove. Vidimo mnogo oboljenja kod starijih osoba. Čak 60 odsto preminulih bilo je starije od 70 godina. Moramo na žalost računati sa daljim smrtnim slučajevima", kazao je Šade.

On se izjasnio i na temu zaštitnih maski, rekavši da oni koji imaju akutne simptome problem sa disajnim organima treba da ostanu kući, te da je i dalje veoma važno držanje odstojanja.

"Preporučujemo da, kada se više osoba nalazi na javnom prostoru ili kada ne može da se održi odstojanje od namanje 1,5 metara, nošenje zaštitnih maski", objasnio je Šade, dodajući da klasične maske za zaštitu nosa i usta nisu bezbedna zaštita, ali i da medicinske maske treba da koristi medicinsko osoblje.

Kada je reč o obdukciji pacijenata sa kovid infekcijom rekao je da obdukcija predstavlja određeni rizik od infekcije, ali da je važno da se one sprovode kako bi se dobila što više saznanja o ovoj bolesti.

Te obdukcije, kako istice, moraju da se sprovode samo uz potrebne mere zaštite.

Šade je kazao da je u međuvremenu poznato da je više organa pogođeno nego što se znalo iz izveštaja iz Kine.

Prema njegovim rečima, postoje saznanja da virus pogađa i srce i bubrege.

"To su saznanja koja moramo sistematski prikupljati kako bi dalje istražili ovu bolest", naglasio je Šade.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track