NIJE NIKOGA ZARAZIO: Dečak (9) koji je oboleo od korone bio u kontaktu sa 172 ljudi, nikome nije preneo virus
Foto: Profimedia

istraživanje

NIJE NIKOGA ZARAZIO: Dečak (9) koji je oboleo od korone bio u kontaktu sa 172 ljudi, nikome nije preneo virus

Planeta -

Devetogodišnji dečak koji se zarazio koronavirusom nije preneo virus na nijednu osobu s kojom je bio u kontaktu, a bio je u kontaktu sa više od 170 ljudi, pokazuje to istraživanje koje je proučavalo mogu li deca biti prenosioci virusa.

Dečak je bio među ljudima koji su zaraženi u krugu preduzetnika Stiva Volša, koji se zarazio tokom sastanka u Singapuru. Nakon toga je sa još desetak Britanaca bio u francuskom skijaškom rizortu Contamines-Montjoie, nakon čega je otišao za London.

Većina gostiju francuskog skijališta je zaražena, no istraga francuskih javnozdravstvenih vlasti pokazala je da devetogodišnjak koji je dobio virus nije nikome preneo zarazu, iako je bio u kontaktu s najmanje 172 osobe.

Dečak je pokazivao respiratorne simptome, kao i njegovi roditelji, ali kod njih nije potvrđena zaraza.

Preneo prehladu i grip, ali ne i koronu

Istraživanje je otkrilo kako su kod dečaka otkriveni koronavirus, ali i grip i prehlada. Svoju braću zarazio je gripom, ali ne i koronavirusom, piše Guardian.

"Dečak, koji je imao i simptome drugih respiratornih bolesti, pohađao je tri škole skijanja, ali nije učestvovao u transmisiji virusa. Čini se kako to svedoči o potencijalno drugačijoj dinamici širenja među decom", rekao je francuski epidemiolog Kostas Danis.

Dečak je imao samo blage simptome i kada je testiran, otkriveni su mu samo tragovi virusa, za šta naučnici smatraju da je odgovor na pitanje zašto nije preneo virus na sve svoje kontakte. Ili barem na neke od njih. Veruje se da je dečji imunološki sistem snažniji od onog u odraslih pa lakše mogu da se reše virusa.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track