KINESKI AMBASADOR U RUSIJI ŠOKIRAO: Možda je virus bio na pijaci, ali neko ga je tu doneo! Ovo su naša saznanja
Foto: Profimedia

istraživanja tek treba da utvrde poreklo korone

KINESKI AMBASADOR U RUSIJI ŠOKIRAO: Možda je virus bio na pijaci, ali neko ga je tu doneo! Ovo su naša saznanja

Planeta -

Potraga za nastankom virusa COVID-19 razvija se u epsku priču. Zahvaljujući insinuacijama američkog predsednika Donalda Trampa koji virus provokativno zove "kineski" ili "vuhanski", Peking je odlučio da odgovori na sve optužbe.

U neobičnom nastupu, ambasador Kine u Moskvi Džang Hanhuj istakao je da se čitava priča o COVID-19 tek razotkriva, kao i da će biti iznenađenja za međunarodnu zajednicu.

Ambasador je za rusku agenciju Tass rekao: "Pet vodećih kineskih naučnih organizacija prikupilo je podatke 93 genomske vrste COVID-19 koje su objavljene u globalnoj bazi podataka na osnovu unosa podataka iz 12 zemalja sa različitih kontinenata.

Istraživanja su pokazala da je najstariji „predak“ COVID-19 virus poznat kao mv1 naknadno evoluirao u haplotipove H13 i H38 (haplotip je grupa gena unutar jednog organizma koja je nasleđena od jednog pretka).

H13 i H38 su evoluirali u haplotip druge generacije – H3, koji je na kraju evoluirao u H1 (COVID-19).

Drugim rečima, „otac“ COVID-19 je N3, njegovi „baba i deda“ su N13 i N38, a „pradeda“ mu je mv1.

"Međutim, iako virus koji je otkriven na pijaci u Vuhanu pripada vrsti N1, samo je njegov „otac“ N3 primećen u Vuhanu, i to ne na pijaci morskih plodova.

"Što je još važnije, „baba i deda“ COVID-19, N13 i N38, nikada nisu detektovani u Vuhanu", samo je deo izjave kineskog ambasadora.

Kako kaže, to govori da je vrstu N1 na pijacu donela neka inficirana osoba, što je izazvalo epidemiju. Sekvenca genoma ne može da laže.

foto: EPA / SHEPHERD HOU

Dovoljno je da kažemo da izvor širenja COVID-19 tek treba otkriti, a tragovi mogu da vode na bilo koju stranu. U ovom trenutku, iako se COVID-19 prvi put pojavio u Vuhanu, njegovo tačno poreklo tek treba utvrditi.

Stoga je ambasador Džang nastavio: "Bračni par iz Japana dobio je COVID-19 tokom boravka na Havajima (gde se nalazi američka pacifička baza) u periodu od 28. januara do trećeg februara, iako nisu posetili Kinu, niti su došli u kontakt sa bilo kojom kineskom osobom. Treba podvući da je suprug ispoljavao simptome pre trećeg februara.

foto: Profimedia

Mediji su izvestili da se COVID-19 prvi put pojavio u Lombardiji već prvog januara. Prema uvaženom italijanskom medicinskom specijalisti Đuzepeu Remuciju, epidemija COVID-19 počela je da se širi Italijom još pre nego što je počela u Kini.

Čuveni američki virusolog Robert Redfild, direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti i administrator Agencije za otrovne supstance i registar bolesti (federalna agencija za javno zdravlje u Atlanti), izneo je sumnju da je veliki broj smrtnih ishoda sezonskog gripa u SAD zapravo posledica COVID-19, za koji u SAD u to vreme nisu rađena testiranja.

foto: Profimedia

Dodatno šokira što je Italija u potrazi za prvim slučajevima zaraze COVID-19 htela da ekshumira pojedine američke žrtve gripa, što su SAD odbile da dopuste. Međutim, savremena nauka i tehnologija su prilično sposobne da isprate trag COVID-19 i apsolutno je sigurno da će „pre ili kasnije doći dan kada će sve ono što je sada sakriveno postati otkriveno“, kako je rekao ambasador Džang.

foto: EPA / MATTEO CORNER

Interesantno je da je od objavljivanja intervjua sa ambasadorom Džangom na TASS-u predsednik Tramp korigovao svoje ranije optužbe o ulozi Kine i njenim zlim namerama.

Tramp više ne aludira na kinesku krivicu. Međutim, ovo nije gotov slučaj. Tačnije, o njemu je sada moguće pregovarati. Tramp se obratio svega dva dana nakon intervja ambasadora Džanga.

foto: EPA / Stefani Reynolds / POOL

Očigledno je kineski diplomata nagovestio da se trag COVID-19 može naučno pratiti i da će upravo to biti učinjeno. Tramp će imati ozbiljan problem ako se ispostavi da su "baba, deda i pradeda COVID-19" zapravo američkog porekla.

Kurir.rs/Standard.rs/Tass.ru

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja