PETI DAN ZAREDOM OPADA BROJ ZARAŽENIH U ITALIJI Od ponedeljka popuštaju neke mere, a evo oko čega i dalje postoji dilema
Foto: EPA / MOURAD BALTI TOUATI

pandemija virusa

PETI DAN ZAREDOM OPADA BROJ ZARAŽENIH U ITALIJI Od ponedeljka popuštaju neke mere, a evo oko čega i dalje postoji dilema

Planeta -

U Italiji peti dan uzastopono opada broj ukupno zarazenih, index R koji pokazuje prenosivost je, između 0,2 i 0,7, zavisno od regija, i to ohrabruje.

Upravo ovaj podatak, to jest indeks prenosivosti i apsolutni broj zarazenih treba kontrolisati narednih sedmica i meseci, jer ako se broj zarazenih poveca, Italija rizikuje da ponovo uvede karantin, upozorava predsedik Visokog Instituta za Zdravstvo, Silvio Brusafero.

"Virus cirkuliše manje, međutim, čak i u područjima slabe cirkulacije ima mnogo malih zarista, pa iako se situacija znatno poboljšala, ne možemo, se sasvim opustiti, a to znaci da je situacija i dalje takva da zahteva posebne mere", poručio je on.

Clanovi tehničko-naučnog odbore Vlade i dalje su zabrinuti, pogotovo sto je broj umrlih i dalje visok, u zadnja 24 sata 420 osoba je preminulo, upozoravaju na oprez, ali premijer Đuzepe Konte je odlucan da se vise ne moze odlagati ublazavanje restriktivnih mjera koje se odnose na rad preduzeca i kretanje ljudi.

Vlada je najavila za 4. maj ukidanje nekih mera zabrane koje su na snazi posljednja 2 meseca. Preporucila je da se to "otvaranje" obavi na isti način i istovremeno u svim delovima zemlje.

Ali guverner severne regije Veneto, Luka Zaia odlucio je da ubrza proces "otvaranja" pa je vec za danas najavio ukidanje nekih zabrana, a među najvaznijim je pocetak odnosno nastavk javnih radova na cestama.

Od ponedeljka 27 najavljeno je otvaranje fabrika, ukidanje zabrane izlaska na ulice, sportskih aktivnosti na otrvorenom, uz držanje distance na najmanje 2 metra.

I dalje ostaje na snazi zabrana okupljanja, otvaranje frizerskih i salona lepote predviđa se tek u drugoj polovini maja, jer je rizik zaraze velik, zbog bliskog kontakta, takođe otvaranje muzeja i arheoloskih mesta.

Ko ne bude postovao mere rastojanja i obavezu nosenja zastitne maske i rukavica riszikuje da bude kaznjen ili da mu radnja/posao budu sasvim zatvoreni.

Velika nepoznanica je još uvek kako regulisati saobracaj, gradski i međugradski, pogotovo transport ljudi metrom uz neophodne mere zastite, kao sto je odstojanje među ljudima.

Samo u Milanu i Rimu, dnevno metro preveze od kuce do posla nekoliko miliona ljudi. U Rimu su probali, ali kako izvjestava stampa rezultat probe je bio "grotekstan".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja