U 3 DRŽAVE U SAD POPUŠTAJU MERE: Otvaraju se restorani, frizerski saloni, spa centri, a evo šta kažu stručnjaci (VIDEO)
Foto: Profimedia

amerika

U 3 DRŽAVE U SAD POPUŠTAJU MERE: Otvaraju se restorani, frizerski saloni, spa centri, a evo šta kažu stručnjaci (VIDEO)

Planeta -

U tri američke države vlasti su počele olakšavati mere uprkos rastućem broju smrtnih slučajeva u SAD-u. Džordžija, Oklahoma i Aljaska izgleda da ekonomiju stavljaju ispred zdravlja ljudi s obzirom na upozorenja lekara.

Tri američke države dopustile su da se neke prodavnice ponovo otvore nakon mera nametnutih sa ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Frizerski i kozmetički saloni, kao i spa centri će ponovo krenuti sa radom u Džordžiji i Oklahomi, dok je Aljaska ukinula ograničenje za restorane.

U Džordžiji su odavno otvoreni restorani, a nakon Trumpove kritike, guverner ove države Brian Kemp kazao je da su pooštrili sanitarne i mere socijalne distance.

Takođe u Džordžiji bi trebalo da ponovo bude dozvoljen rad kuglanama, salonima za tetoviranje kao i drugim kompanijama za ličnu negu.

Vlasti ovih država očekuju da će se stanovništvo koje bude posećivalo novootvorene radnje pridržavati mera socijalne distance.

Zdravstveni stručnjaci upozorili su da ovakvi koraci dolaze prerano i da strahuju od novog talasa infekcija uzrokovanog olakšanim merama. Neki gradovi i područja iz ove tri države odlučili su zbog toga da ipak zadrže restriktivne mere.

Obzirom na to da nezaposlenost stanovništva u SAD-u sada doseže i do 15 odsto, mnoge američke države osećaju pritisak da moraju da ožive ekonomiju uprkos upozorenjima stručnjaka.

SAD ima daleko najveći broj smrtnih slučajeva, a razlog velikom porastu umrlih u poslednje vreme jeste što statistika umrlih od koronavirusa sada podrazumeva i one koji su verovatno umrli od infekcije obzirom na to da su imali kliničku sliku sličnu kao kod zaraze koronavirusom.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track