AMERIČKI SUPER BOMBARDERI POSETILI KIMA: Evo koliko su B1-B lanseri leteli blizu grada gde se on leči (VIDEO)
Foto: AP / Alexander Safronov / Press Office of the Primorye Territory Administration, Profimedia

poslali poruku

AMERIČKI SUPER BOMBARDERI POSETILI KIMA: Evo koliko su B1-B lanseri leteli blizu grada gde se on leči (VIDEO)

Planeta -

Američko ratno vazduhoplovstvo objavilo je da je 37. bombarderska eskadrila poslala jedan od svojih nadzvučnih bombardera B-1B Lanser tokom 30-satnog putovanja preko Tihog okeana do Japana, gde je avion učestvovao na vojnim vežbama.

Prema saopštenju, Lanser se pre povratka u vazduhoplovnu bazu Elsvort u Južnoj Dakoti susreo sa šest F-16, kao i sa sedam F-2 i osam F-15 iz Japanskog ratnog vazduhoplovstva (JASDF).

"Ovo je bila operativna misija višeg nivoa čiji je cilj bio podrška našim saveznicima i odvraćanje protivnika uz demonstriranje dinamičkog modela aktivacije", rekao je pukovnik Linkoln Kolman, komandant 37. bombarderske eskadrile. "Ovo je bio napor čitavog tima koji je svaku grupu uključio u bazu, što nam je pružilo mogućnost da se integrišemo sa više centara za vazdušnu operaciju u različitim oblastima odgovornosti."

U izdanju vesti pominje se vežba u Draughon, koja se nalazi u vazduhoplovnoj bazi Misava na severu Japana, ali ono što je vazduhoplovstvo zaboravilo da napomene je da su još vežbe izvedene tik uz obalu severnokorejskog grada gde se, kako se veruje, Kim oporavljao posle operacije.

Južnokorejski dnevnik Dong Ilbo izvestio je u petak da je avion leteo samo 750 kilograma daleko od Vonsana, istočnog grada u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (DPRK-Severna Koreja), primetivši da se Kim navodno tamo oporavljao.

Izvor južnokorejske vojske, koji nije učestvovao u vežbi, rekao je Dong Ilbo-u: "Između ostalog, svrha ove vežbe je sprečavanje nedavnog severnokorejskog prikazivanja mišića, osmišljenog da odagna glasine o lošem zdravstvenom stanju mladog vođe."

Tvrdnju očigledno potvrđuje stranica za praćenje vazduhoplovnih tačaka, koja je primetila da se lanser nastavio iz Misave do Okinave pre nego što se vratio kući preko Severnog pola.

Prema vazduhoplovnim snagama, ova vežba bila je deo „dinamičkog modela aktiviranja“ koji je Pentagon poslednjih godina usvojio kao način da zadrži protivnike u napetosti, razbijajući monotoniju i predvidivost redovno planiranih razmeštanja i rotacija.

"Brza aktivacija Vazdušno-vazduhoplovnih snaga direktno podržava Nacionalnu odbrambenu strategiju i uverava da ogromnu silu možemo obezbediti bilo gde, u bilo koje vreme i podržati američke interese ili naše saveznike i partnere", izjavio je komandant Ratnog vazduhoplovstva i Strateške ratne komande general Tim Raz.

"Ova misija je demonstracija našim prijateljima širom regiona: mi ćemo i dalje biti u potpunosti predvidljivi u svojoj posvećenosti obezbeđivanju mira, istovremeno pokazujući da imamo mogućnost delovanja sa brojnih lokacija širom sveta, čak i tokom globalne pandemije."

Izbor B-1B Lancer je takođe simboličan: nadzvučni bombarder na raketni pogon koji je Rokvel dizajnirao za brze nuklearne udare na malim visinama nije letio na Indo-Pacifik od januara 2018. godine, kada je eskadrila bila bazirana u američkom Guamu. vratili su je u Sjedinjene Države. Međutim, dok su bili na razmeštanju, Lanseri su učestvovali u napadima na DPRK, povlačeći se samo dok su se približavali granici.

Nakon nepotvrđenog izveštaja ranije ove nedelje da je Kim u "ozbiljnoj opasnosti" posle operacije, u medijima i vladama su se vrtele glasine o Kiminoj sudbini i onome što bi se moglo dogoditi u socijalističkoj zemlji od 25 miliona. Iako su mediji uglavnom bili ekstremniji u postavljanju potencijalnih scenarija, vlade od Seula do Vašingtona bile su umerenije u svojim odgovorima.

Američki potpredsednik Zajedničkog štaba, general Džon Hiten, rekao je novinarima tokom brifinga u Pentagonu u sredu da je uveren da Kim ostaje na čelu vojske Severne Koreje, uključujući nuklearno oružje, ali napomenuo je da nema čvrstih dokaza o Kimovom statusu. Američki predsjednik Donald Truamp rekao je isto i poželio državniku brzi oporavak.

Sa svoje strane, Pjongjang je potpuno zanemario glasine, i iako su fotografije iz štampe izostale, redovni izveštaji se nastavljaju sa izjavama i postupcima 36-godišnjeg lidera. Južnokorejska vlada takođe nije pokazala interesovanje za glasine, a predstavnici su medijima rekli da nisu zabrinuti za Kimovo zdravlje.

Kurir.rs/Logično.com Foto: AP/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track