Najnovije vesti

RUSKI STRUČNJAK OTKRIVA ŠTA SE DESILO U VUHANU: Naučnici su tamo radili potpuno LUDE STVARI!
Foto: Youtube/Первый медицинский канал

jedna od teorija

RUSKI STRUČNJAK OTKRIVA ŠTA SE DESILO U VUHANU: Naučnici su tamo radili potpuno LUDE STVARI!

Planeta

Vodeći ruski mikrobiolog Petar Čumakov smatra da je korona virus nastao tako što su naučnici iz Vuhana radili „apsolutno lude stvari“ u tamošnjoj laboratoriji tokom proučavanja koliko je virus bio patogen, prenose mediji u svetu.

Čumakov, inače glavni istraživač Instituta za molekularnu biologiju Engelhard u Moskvi, smatra da niko od radnika u laboratoriji nije imao “zlu nameru” da se stvori ubica koji bi eliminisao ljudsku populaciju.

U Kini, naučnici u laboratoriji Vuhan aktivno učestvuju u razvoju različitih vrsta korona virusa već više od deset godina. To su učinili, navodno ne sa ciljem da stvore patogene varijante ovog virusa, već da zapravo prouče njihovu patogenost. Na primer umeci u genomu koji su virusu dali sposobnost da inficira ljudske ćelije”, rekao je on.

Profesor Čumakov je za ruske medije rekao:

“Postoji nekoliko umetaka, odnosno, zamena prirodnog niza genoma, što je ovom virusu dalo posebna svojstva. Zanimljivo je da su Kinezi i Amerikanci koji su radili sa njima sve svoje radove objavili u otvorenoj (naučnoj) štampi. Čak se pitam zašto ta pozadina oko rada na ovom virusu dolazi do ljudi veoma sporo”.

Zbog ovog propusta kineskih naučnika biće pokrenuta istraga, koja će razviti nova pravila regulisanja rada sa genima tako opasnih virusa, kao što je korona, smatra ovaj naučnik. Prema njegovim tvrdnjama kineski naučnici su zapravo stvorili verziju virusa, koji je imao za cilj da se proizvede vakcina za lečenje HIV.

foto: EPA / SHEPHERD HOU

Dimitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, ove nedelje je upozorio na navode da je koronavirus stvoren veštački.

“U situaciji kada nema dovoljno informacija koje je nauka podržala i proverila, mislimo da je neprihvatljivo, nemoguće, neosnovano optužiti bilo koga”, rekao je Dmitrij Peskov.

Veronika Skvortsova, šefica Ruske Federalne medicinsko-biološke agencije (FMBA) i Putinova bivša ministarka zdravlja, upitana je nedavno da li bi se pandemija ovog virusa mogla stvoriti tek tako.

“Ovo pitanje nije tako lako. To zahteva veoma detaljnu studiju “, rekla je i dodala da se nijedna verzija ne može isključiti.

“Vidimo da prilično veliki broj fragmenata razlikuje ovaj virus od njegovog veoma bliskog rođaka, SARS-a. Oni su približno 94 procenta slični, a ostatak je drugačiji. Mislim da moramo sprovesti veoma ozbiljno istraživanje”, zaključila je.

Kurir.rs/Dejli mejl

Foto: Youtube/Первый медицинский канал

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...