OVDE NEMA DISTANCE: Nagurali stotine zatvorenika zloglasnih bandi jedne do drugih, a evo šta se krije iza ovih prizora
Foto: Tanjug/AP

makar imaju maske

OVDE NEMA DISTANCE: Nagurali stotine zatvorenika zloglasnih bandi jedne do drugih, a evo šta se krije iza ovih prizora

Planeta -

El Salvador je poznat po mnogim zloglasnim bandama, a zatvori su prenatrpani i u doba koronavirusa.

I dok ceo svet pokušava da promeni navike i održava socijalnu distancu, iz zatvora "Isalko" stigla je jedna druga priča.

Predsednik Najib Bukele je naredio da zatvori u kojima borave članovi bandi budu pod ključem 24 sata dnevno, pa su zatvorenike nagurali jedne do drugih kao sardine.

foto: Profimedia

Prethodno je situacija u zemlji eskalirala kada su zabeležena 22 ubistva u samo jednom danu, pa je Bukele naložio da će vođe bandi biti poslate u samice.

"Nema kontakta sa spoljašnjim svetom. Radnje će biti zatvorene i sve dalje aktivnosti se obustavljaju", naveo je.

foto: Profimedia

Na slikama se može videti kako su čuvari, u punoj ratnoj opremi, postrojili stotine zatvorenika na zemlju. Svi imaju obeležja bandi, a većina je nosila zaštitne maske. Bili su bosi i samo u donjem vešu.

Inače, El Salvador važi za zemlju sa najvišom stopom ubistava na tom kontinentu. Broj ubistava se ipak smanjio otkad je Bukele na vlasti, a u poslednjih nekoliko meseci beleženi su i čitavi dani bez krvoprolića što je, za tu zemlju, pravo čudo.

foto: Tanjug/AP

Kada je reč o borbi protiv korone, El Salvador je uveo striktne mere, poput uvođenja karantina na celoj teritoriji, uz kaznu zatvora u slučaju kršenja mera.

U zemlji od 6,4 miliona stanovnika do sada je zabeleženo 298 slučajeva zaraze, a 8 ljudi je preminulo.

foto: Tanjug/AP

BANDE EL SALVADORA

Poslednjih godina, više od 100.000 građana bilo je primorano da napusti svoje domove i ode u inostranstvo zbog konstantnog nasilja na ulicama.

Mladi često završe u bandama jer nemaju drugu perspektivu. Većina ih je u zloglasnim grupama Bario 18 ili MS-13.

foto: Tanjug/AP

Mara Salvatruća, ili popularnije MS-13, međunarodna je kriminalna organizacija koja je nastala 70-ih i 80-ih u Los Anđelesu u SAD.

Kasnije se proširila na druge delove SAD, Kanade, Meksika i Centralne Amerike. Većina članova su iz Centralne Amerike, uglavnom iz El Salvadora. Poznati su po okrutnosti, nasilju i rivalstvu sa drugim grupama, poput Bario 18.

Kurir.rs/Dejl mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja