LOVCI NA VIRUSE U KINESKIM PEĆINAMA ISTRAŽUJU ŠIŠMIŠE: Ove životinje nose oko 15.000 vrsta korona virusa!
Foto: Profimedia

sprečavanje nove pandemije

LOVCI NA VIRUSE U KINESKIM PEĆINAMA ISTRAŽUJU ŠIŠMIŠE: Ove životinje nose oko 15.000 vrsta korona virusa!

Planeta -

Grupa naučnika istražuje pećine u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, kako bi među populacijom slepih miševa pronašli nove viruse, posebno one iz porodice korone i sprečili nove velike pandemije.

Piter Dažak, koji je lovac na viruse već 10 godina, kaže da je do sada u više od 20 zemalja identifikovano oko 500 novih korona virusa, na osnovu 15.000 uzoraka uzetih sa slepih miševa, a da je onaj uzet 2013. iz jedne pećine u Kini mogući predak kovida-19.

foto: Profimedia

Dažak, koji je predsednik EkoHealth Aliance, američke nevladine organizacije specijalizovane za otkrivanje novih virusa i prevenciju pandemija, dodaje da se otkrića prenose u otvorenu biblioteku svih poznatih virusa koji napadaju životinje, prenosi CNN.

Na osnovu tih informacija, kako navodi, naučnici mogu da predvide za koje je sojeve najverovatnije da će preći na ljude i na da taj način pripreme svet na nove pandemije kao što je aktuelna panedmija kovida-19.

Cilj istraživanja je da se novi virusi koji napadaju životinje, uključujući korona viruse, identifikuju pre nego što pređu na čoveka.

foto: Profimedia

Dažek procenjuje da slepi miševi nose do 15.000 koronavirusa, od kojih je do sada poznato samo nekoliko stotina.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track