ITALIJANSKI BISKUPI VIŠE NE ĆUTE: Osudili dalju zabranu misa dok se u celoj zemlji ublažuju ograničenja (VIDEO)
Foto: EPA / Claudio Peri

jasno

ITALIJANSKI BISKUPI VIŠE NE ĆUTE: Osudili dalju zabranu misa dok se u celoj zemlji ublažuju ograničenja (VIDEO)

Planeta -

Italijanska rimokatolička crkva osudila je vladu što nije dozvolila vernicima da se vrate na mise na početku postepenog okončanja najdužeg karantina zbog koronavirusa u Evropi.

Misa je zabranjena od početka marta kada je Italija zatvorila većinu komercijalnih aktivnosti, osim osnovnih stvari.

Vremenski raspored koji je u nedelju dao premijer Đuzepe Konte rekao je da se sahrane mogu nastaviti od 4. maja, ali moraju da budu ograničene na 15 ljudi i ako se mogu održati na otvorenom.

Za period od 4. maja do 1. juna nije spominjao mise.

Italijanski biskupi su, u snažnoj izjavi kasno u nedelju uveče, rekli da ne mogu „da prihvate da je ugrožavanje vršenja slobode veroispovesti“ i optužili vladu da „proizvoljno“ izuzima mise iz olakšavanja mera.

Iz izjave se vidi da su se biskupi osjećali izdano, rekavši da su predložili vladinim merama da nastave mise uz poštovanje novih sigurnosnih normi.

„Dakle, možemo sigurno da posetimo muzej, ali ne možemo da slavimo versku službu? Ova odluka je nerazumljiva. To se mora promeniti “, tvitovala je ministrica za jednake mogućnosti i porodicu Elena Boneti, jer su ovakve odluke donele i neslaganja u vladi.

Italijanski muzeji i biblioteke mogu se ponovo otvoriti od 18. maja.

Broj smrtnih slučajeva i dalje je najteži u Evropi, sa više od 26.000 mrtvih i skoro 200.000 potvrđenih slučajeva. Ali broj novih slučajeva se usporava i broj pacijenata na intenzivnoj nezi stalno opada.

Biskupi su rekli da je vlada dužna „razlikovati svoju odgovornost da pruži precizne zdravstvene propise i Crkvu, koja je pozvana da organizuje život hrišćanske zajednice u skladu sa (zdravstvenim) normama, ali sa potpunom autonomijom“.

Kao odgovor, vlada je priznala žalbu biskupa i rekla da će proučiti kako vernicima omogućiti da bezbedno učestvuju u liturgijskim funkcijama "što je pre moguće".

Većina italijanskih crkava ostala je otvorena tokom krize, ali samo za pojedinačnu molitvu.

"Ako postoje načini da se sigurno radi, bezbedno kupuje i sigurno se bavi sportom, postoji način da se sigurno proslavi misa", rekao je Paolo Čiani iz male, centrističke stranke DEMOS.

Sredinom marta kardinal iz Rima modifikovao je naredbu da se crkve prestonice zatvore, čak i za pojedinačnu molitvu, nakon što je papa Franjo upozorio na "drastične mere", a katolici se masovno žalili na društvenim mrežama.

Vatikan, koji većim delom podržava mere karantina u Italiji, još uvek nije rekao kada će se ponovo otvoriti bazilika Svetog Petra ili vatikanski muzeji.

Kurir.rs/Reuters Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track